Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kåge avloppsreningsverk släppte ut för höga halter av fosfor

Vatten med för höga medelvärden av fosfor släpptes ut från Kåge avloppsreningsverk förra året. Polisen har utrett det som misstänkt miljöbrott och åklagaren har föreslagit en företagsbot på 100 000 kronor. På samhällsbyggnadsnämndens sammanträde idag togs beslutet att inte godta åklagarens förslag.

Anledningen till beslutet är att nämnden anser att det rör sig om en ringa överträdelse.

– Vi resonerar så eftersom Kåge avloppsreningsverk står för cirka en procent av den fosfor som finns i Inre Kågefjärden. Som jämförelse kommer 80 procent av den totala fosformängden från Kågeälven, säger Sara Keisu-Lundh (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

    Efter att nämnden har skickat in till polisen hur de ställer sig till boten kan myndigheten behöva fortsätta utreda händelsen.

    Det var förra årets kraftiga snösmältning på våren och intensiva regn på hösten som gjorde att kraftigt ökade mängder vatten kom in till avloppsreningsverket i Kåge. Avloppsledningsnätet är inte tätt vilket innebär att regnvatten och smältvatten kommer in i ledningarna. Verket hann därför inte rena vattnet tillräckligt från fosfor innan det släpptes ut i Inre Kågefjärden.

    För att minska risken för att det ska hända igen har nämnden avsatt pengar och samhällsbyggnad har satt igång arbetet med att förbättra reningstekniken och täta till avloppsledningsnätet.

    Samhällsbyggnad kommer också att inventera felkopplingar. Det förekommer att stuprör och dränering har kopplats in på avloppsnätet, vilket också ger ökade vattenmängder.

    För mer information, kontakta:
    Sara Keisu-Lundh (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden: 073-076 41 57
    Klas Lundgren, verksamhetschef vatten och avfall: 072-22 55 378

    Ämnen

    Regioner

    Kontakter

    Agnetha Boström

    Agnetha Boström

    Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
    Emilie Sjölund

    Emilie Sjölund

    Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

    Skellefteå kommun

    Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

    Skellefteå kommun
    Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
    931 85 Skellefteå
    Sweden