Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ja till förslag på nya avgifter för vatten och avlopp

Avgifter för små bostäder kan sänkas medan avgifter för andra bostäder, och för att dra nya ledningar, kan höjas. Idag har samhällsbyggnadsnämnden beslutat om förslag på förändrade avgifter för vatten och avlopp i Skellefteå kommun.

Det nya förslaget utgår från ett basförslag som branchorganisationen Svenskt vatten har tagit fram för att minska risken att aktörer ska tolka och tillämpa regler på olika sätt.

Förslaget utgår också från att Skellefteå kommun behöver göra stora investeringar den kommande tiden när gamla ledningar ska bytas ut och nya ledningar ska dras.

En nyhet i förslaget är att små bostäder, som är max 30 kvadratmeter, inte bedöms ha lika stor nytta av tjänsterna som större bostäder. De får därför grundavgiften sänkt med 50 procent. Det kan till exempel röra sig om små lägenheter, campingstugor, attefallshus eller andra mindre bostadsmoduler.

Generellt föreslås avgifterna höjas med 16 procent. Det innebär till exempel för en normalvilla, med en förbrukning på cirka 150 kubikmeter vatten per år, en ökning med 80,50 kronor i månaden.

– Det var ett jobbigt beslut men det behövdes för att klara budget och för att VA-verksamheten ska kunna bära sina egna kostnader och inte ta in skattemedel. En avgiftshöjning är det enda alternativet och det som i stort sett hela Sverige står inför, säger Sara Keisu-Lundh (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

    Även om avgifterna höjs kommer Skellefteå kommun att ligga lägre än exempelvis Luleå kommun och Umeå kommun.

    Om kommunfullmäktige säger ja till förslaget på sitt sammanträde i december införs de nya avgifterna den 1 januari 2023.

    Fakta: Andra delar i förslaget

    Anläggningsavgifterna, kostnaderna för att dra nya ledningar när man bygger nytt, har inte höjts sedan 1998/1999. Idag tar Skellefteå kommun ut en avgift på 95 000 kronor för en normalvilla med en tomt på cirka 800 kvadratmeter. I jämförelse tar Luleå kommun drygt 145 000 kronor och Umeå kommun drygt 205 000 kronor. Skellefteås avgift föreslås höjas till 142 039 kronor.

    Det föreslås också att den som låter kommunen dra nya ledningar till en obebyggd fastighet ska betala anläggningsavgiften samt en del av brukningsavgiften. Tidigare har kommunen dragit fram ledningar på nya tomter, men själva stått med kostnaden om det inte har byggts något.

    För mer information, kontakta:
    Sara Keisu-Lundh (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden: 073-076 41 57

    Ämnen

    Regioner

    Kontakter

    Agnetha Boström

    Agnetha Boström

    Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
    Emilie Sjölund

    Emilie Sjölund

    Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

    Skellefteå kommun

    Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

    Skellefteå kommun
    Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
    931 85 Skellefteå
    Sweden