Gå direkt till innehåll
Internationella Engelska Skolan bidrar med nya utbildningsmöjligheter i Skellefteå

Pressmeddelande -

Internationella Engelska Skolan bidrar med nya utbildningsmöjligheter i Skellefteå

Vid en presskonferens i The Great Northern kom idag beskedet: Internationella Engelska Skolan etableras i Skellefteå. Beslutet är en naturlig följd av att norra Sverige på senare tid har attraherat globalt intresse som en plats för etablering av verksamheter, och även som en plats att besöka och leva på.

Skellefteå är en expansiv kommun med fastlagda framtidsvisioner som nu förverkligas. Skellefteå har under lång tid arbetat för att identifiera sina styrkor och matchat dem mot de behov som finns i omvärlden. Det har visat sig vara en framgångsfaktor och har lett till en stor mängd internationella och nationella förfrågningar gällande etableringar och investeringar i Skellefteå. I arbetet finns en bred politisk samsyn och god samverkan vilket medför en långsiktighet för utvecklingsarbete.

– Skellefteås näringsliv såväl som föräldrar har under lång tid framfört önskemål om den typ av pedagogik Engelska Skolan erbjuder. Den här etableringen och Skellefteås utbildningsmöjligheter som helhet är avgörande för fortsatt hållbar tillväxt, säger Maria Marklund (S), kommunalråd i Skellefteå kommun.

– Vi har planerat för en skola i Skellefteå flera år, det är glädjande med det välkomnande vi nu får från familjer, staden och det lokala näringslivet. Skellefteå har en ljus framtid med möjlighet att attrahera nya såväl som utveckla befintliga multinationella företag. Med det kommer särskilda behov av utbildning. Vi vill vara en del av Skellefteås tillväxt, där vi står för den kvalitetsundervisning som krävs, säger Jörgen Stenquist, vd Internationella Engelska Skolan.

Inte bara engelska på lektionerna
Internationella Engelska Skolan kommer att ta över Brännanskolans lokaler. Planen är att skolans verksamhet ska omfatta grundskola årskurs 1-9, en förskoleklass och fritidshem. Det totala elevantalet vid fullt utbyggd verksamhet kan beräknas först när lokalerna utvärderats fullständigt.

Upp till hälften av undervisningen sker på engelska, i huvudsak med lärare från engelskspråkiga länder. Engelskan ska normalt användas som samtalsspråk i korridorer och klassrum. Även andra moderna språk, som spanska, undervisas i huvudsak av lärare som har dessa språk som sitt modersmål.

Positiva signaler från näringslivet
Företaget Northvolt, som planerar bygget av en stor batterifabrik i Skellefteå, ser dagens besked som glädjande.

– Northvolt behöver rekrytera de bästa människorna oavsett var i världen de befinner sig. Vi är redan i dag ett företag med över 30 olika nationaliteter, och den siffran kommer att fortsätta öka under de kommande åren samtidigt som vi etablerar vår verksamhet i Skellefteå. Vi ser därför väldigt positivt på Engelska Skolans etablering som kommer att komplettera den nuvarande utbildningsverksamheten på ett bra sätt, säger Emad Zand, Head of Growth, Northvolt.

Monica Quinteiro, platschef på Boliden Rönnskär, poängterar fördelarna i det internationella rekryteringsarbetet:

– När Boliden rekryterar människor utanför Sverige underlättar det mycket att familjerna som följer med åtminstone till en början kan välja en skola för barnen där undervisningen ges på ett språk som hela familjen kan förstå. Det blir en tillgång att kunna erbjuda dem det.

– Vi tror på att ett konkurrenskraftigt och internationellt näringsliv skapar en attraktiv och växande arbetsmarknad. För att uppnå detta är det en förutsättning att näringslivet kan rekrytera experter till sina verksamheter och att Skellefteå upplevs som en attraktiv plats för både svenska och utländska familjer, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå.

Ansökning augusti 2019, intresseanmälan redan nu
Jörgen Stenquist, vd Internationella Engelska Skolan, sammanfattar den närmaste framtiden:

– Vi är medvetna om det stora intresset för vår skola. Flera steg återstår innan den planerade skolan blir verklighet, och vår avsikt är att öppna för ansökningar till årskurs F-9 i augusti 2019. Mer information från oss kommer inom kort, och under tiden kan föräldrar anmäla intresse via vår webbplats.

Länk till intresseanmälan finns bifogad nedan.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden