Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Hon blir ny vd för Sara kulturhus

Hon har tidigare arbetat med att bygga upp kulturhus i grannstäderna, nu har Anna Jirstrand Sandlund utsetts till ny vd för Skellefteå Kulturhus AB. ”Det ska bli fantastiskt roligt att få påbörja det här och det sker med stor ödmjukhet utifrån det arbete som har gjorts hittills. Jag är väldigt attraherad av devisen ’Ett kulturhus som andas mod och viljan att tänka nytt’, det visar en framåtanda”, säger Anna Jirstrand Sandlund, som tillträder tjänsten i mitten av juni.

Anna Jirstrand Sandlund bor i Piteå och kommer närmast från rollen som länsmusikchef för Norrbottensmusiken, en tjänst hon innehaft i fem år. Dessförinnan har hon varit med och byggt upp verksamheter som Kulturens hus i Luleå samt kulturhuset Väven i Umeå, erfarenheter som hon nu tar med sig till Sara kulturhus.

– Att få vara nära publiken och skapa förutsättningar för ett kulturutbud som når ut ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag har pendlat mellan arrangörsledet och producentledet och går nu tillbaka till arrangörsledet och med att arbeta för ett utbud som ska göra Skellefteå och Västerbotten till en ännu bättre plats att leva och bo på. Vi står inför stora utmaningar att attrahera fler till vår region och där tror jag att kulturen kan vara med och bidra, säger Anna Jirstrand Sandlund.

Genom sitt arbete inom kultursektorn och den geografiska närheten till Norrbotten har hon följt arbetet med Sara kulturhus med stort intresse.

– Jag tycker det finns så mycket klokskap och en stor förståelse, inte bara från de som jobbar med kultur utan även från näringsliv, industri och kommunalt håll. Det är viktigt för att Skellefteå ska vara en attraktiv kommun och lyckas med sitt uppdrag att nå utanför de vanliga gränserna, säger Anna Jirstrand Sandlund och utvecklar resonemanget.

– I ett kulturhus ska det vara så låga trösklar som möjligt, man ska kunna nå alla. Man ska kunna komma in i huset och kanske komma ut berikad med mer och fler saker än man förväntade sig när man gick in.

Ett 40-tal personer, med både nationella och internationella erfarenheter, visade intresse när vd-tjänsten utannonserades i höstas.

– Vi är glada att vi har kunnat rekrytera Anna Jirstrand Sandlund med den gedigna bakgrunden och kunskapen kring liknande verksamheter och hennes breda kontaktnät både lokalt, regionalt och i Sverige, säger Evelina Fahlesson, ordförande i styrelsen för Skellefteå Kulturhus AB.

Hon poängterar att Sara kulturhus är ett unikt projekt med sina klimatsmarta lösningar i allt från byggnadsmaterialet trä till de hållbara energilösningarna. Hon lyfter också fram att Skellefteå positionerar sig som en ny arena för kulturella yttringar, en plats för människor att stanna på.

– Samtidigt som vi ser att Anna Jirstrand Sandlund har en bred kunskap och bakgrund, så ser vi också att hon har kapaciteten att skapa nytt och förstå de förutsättningar vi har här i Skellefteå och lyssna in vad människor vill se i kulturhuset. Vi tror att hon har förutsättningar att dels lyfta gräsrotskulturen, dels locka de stora, kända namnen och skapa den här bredden som vi vill se för att Sara ska vara ett välkomnande hus för alla våra invånare och besökare, säger Evelina Fahlesson.

För mer information, kontakta:
Anna Jirstrand Sandlund, tillträdande vd: 070-670 59 01
Evelina Fahlesson, ordförande Skellefteå Kulturhus AB: 070-523 09 94

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden