Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Höjd taxa och ett nytt system ska få fler att sortera rätt

Skellefteå kommun jobbar aktivt med att fler ska sortera sitt hushållsavfall rätt, men det krävs ytterligare arbete inför att kommunen ska ta över insamlingen av avfallet 2024. På dagens sammanträde beslutade samhällsbyggnadsnämnden att föreslå kommunfullmäktige att höja taxan för felsorterat avfall.

Den 1 januari 2024 ska kommunerna i Sverige ta över ansvaret för insamlingen av förpackningar. Producenterna står för kostnaderna för insamling och behandling av materialet. För att nå de insamlingsmål som EU har satt upp behöver Skellefteå kommun göra fler insatser för att avfallet ska sorteras rätt.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade idag att föreslå kommunfullmäktige att taxan för felsortering ska höjas från 150 kronor extra per kärl och tömningsstillfälle till 500 kronor.

Ett nytt system håller också på att tas fram, som ska se till att alla får en chans att göra rätt. Enskilda fastighetsägare kommer att meddelas att de sorterar fel och riskerar en avgift, men det är först när de felsorterar igen som de behöver betala avgiften.

Beslutet innebär också att avfallsverksamheten ska se över andra sätt att påverka invånarna att göra rätt.

För mer information, kontakta:
Sara Keisu-Lundh (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden: 073-076 41 57
Agneta Lantto-Forsgren, verksamhetschef avfall: 070-601 55 80

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden