Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Helikopter skapar nya lekplatser med grus

Under nästa vecka med start måndag planeras det för helikopterflygningar i området mellan Kalvträsk – Bygdsiljum – Burtäsk.
- Vi har tänkt flyga ut med 400 ton grus till området för att tillföra grus som spolats bort från de forsar som rensades på sten i samband med flottningen, berättar Tony Söderlund, fiskerikonsulent vid Skellefteå kommun.


Under åren 2018-2020 har Skellefteå kommun tillsammans med de lokala fiskeföreningarna arbetat med miljöåterställning i Risån, Sikån och Tallån.
- Gruset ska utgöra nya lekområden för bland annat öring och harr för att ge dessa arter en chans till återhämtning, förklarar Tony Söderlund.
Platserna i vattendragen är ofta svårtillgängliga och för att minimera körning i terrängen har de planerat att flyga ut grus med helikopter till de områden som hittills återställts i dessa åar.

Det här är ett samarbete med Länsstyrelsen Västerbotten och finansieras genom LOVA (Lokala åtgärder för bättre havs- och vattenmiljö).


Fakta helikopterflygning

Under vecka 44 kommer en helikopter att flyga ut 400 ton grus från olika grusupplag i området Kalvträsk – Bygdsiljum – Burträsk.
Flygrutterna är anpassade för att störa så lite som möjligt.
Det kommer att ske en del flygningar vid låg höjd.


Är du intresserad av att komma ut och göra ett reportage kring detta, kontakta gärna fiskekonsulenten Tony Söderlund 070-270 08 10 för att komma överens om en tid och plats att träffas. Ett förslag är tisdag under nästa vecka.


Vill du ha ytterligare information kontakta:
Tony Söderlund, fiskerikonsulent, Kultur- och fritidskontoret Skellefteå kommun
070-270 08 10

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden