Gå direkt till innehåll
Bild: Skanska. En översiktsbild över Hammarängen Skellefteå Södra.
Bild: Skanska. En översiktsbild över Hammarängen Skellefteå Södra.

Pressmeddelande -

Hammarängen Skellefteå Södra kan utses till Årets Bygge 2024

Hammarängen Skellefteå Södra i Skellefteå kommun är en av finalisterna i Årets Bygge 2024 inom kategorin infrastruktur. Priset är ett av Sveriges mest prestigefyllda inom byggbranschen, och delas ut av Byggindustrin 19 mars på mötesplatsen Creative Summit i Stockholm.

– Vi är väldigt stolta över området vi byggt, men om möjligt ännu stoltare över resan. Det har varit ett fantastiskt samarbete vilket möjliggjort många hållbara och innovativa lösningar utan stora kostnadsökningar för projektet. Det vi har gjort här ger inte bara ett mervärde i det fina område vi lämnar färdigt utan även många lärdomar och utvecklade arbetssätt och tekniker för framtiden säger Joel Hällgren, projektledare på Skellefteå kommun.

Skellefteå kommun har tillsammans med Skanska byggt ett innovativt logistikområde med högt ställda krav inom hållbarhet. Det har bland annat krossats berg av eldrivna maskiner och tillverkats biokol av stubbar i området. Men även utveckling av det digitaliserade dagvattensystemet Smartwater, som ger möjlighet att optimera dagvattenhanteringen. Snart öppnar det även en drönarflygplats på området - den andra i Europa. Det blir en viktig del i utvecklingen av framtidens transporter.

– Fantastiskt roligt att jobba så nära kunden Skellefteå kommun. Det resulterar i lärande och utveckling i ett projekt där vi faktiskt gör skillnad. Vi fortsätter resan mot hållbarare anläggningsprojekt och välkomnar hela branschen att följa med säger David Nordberg, klimat- och hållbarhetschef på Skanska.

Fakta:

Projektet är nominerat till Årets Bygge 2024 inom kategorin infrastruktur. Det är ett av tre projekt inom kategorin men totalt 18 olika projekt i Sverige som blivit nominerade i de övriga kategorierna, av 107 projekt. Vinnaren utses 19 mars med en prisutdelning på byggbranschens mötesplats Construction Summit på Sergel Hub i Stockholm.

För att vinna pris krävs det att projektet måste uppfylla fem kriterier.

Det är:

  • arbetsmiljö
  • hållbarhet
  • tid/kvalitet/budget
  • teknik/innovation
  • samverkan.

För mer information, kontakta:

Joel Hällgren
joel.hallgren@skelleftea.se

David Nordberg
david.nordberg@skanska.se


Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden