Gå direkt till innehåll
Översiktsbild över hur Scharinsområdet kan komma att se ut i framtiden av Safescape, det vinnande bidraget.
Översiktsbild över hur Scharinsområdet kan komma att se ut i framtiden av Safescape, det vinnande bidraget.

Pressmeddelande -

Här är vinnaren av arkitekttävlingen för Scharinsområdet

Arkitekttävlingen Europan17 är i slutfasen och nu har de vinnande bidragen utsetts. I tävlingen har många spännande förslag visat på hur Scharinsområdet i Ursviken kan utvecklas till en ny och hållbar stadsdel.

Skellefteå kommun ansökte om att delta med ett tävlingsområde i arkitekttävlingen Europan för att få inspiration kring hur det går att återta Scharinsområdet i Ursviken. Det är nämligen ett övergivet område som tidigare varit bebyggt med industri, men en vacker plats möjlig att omvandla till ett nytt bostadsområde med liv och rörelse i ett älvsnära område.

– Genom att delta i tävlingen så har vi fått in många spännande idéer hur vi kan ge platsen nytt liv och skapa en hållbar stadsdel inte minst utifrån ett socialt perspektiv. I och med att Skellefteå är inne i en extremsamhällsomvandling krävs det att vi testar nya sätt och platser att bygga bostäder på. Det är en möjlighet att visa hur man kan återanvända ett område och förverkliga en helt ny markanvändning i attraktivt läge säger Lars Hedqvist, planeringschef på Skellefteå kommun.

De tre vinnarna

  • Första plats: Safescape
  • Andra plats: Influencer Flod
  • Hedersomnämnande: Octopus Enigma

– Vi är nöjda med resultatet och våra frågeställningar har besvarats. Det vinnande förslaget kan bidra till att skapa en unik livsmiljö för invånarna i Ursviken men även en attraktiv plats för hela Skellefteå. Vi kommer att föra dialog om fortsatt arbete med vinnarna och de kommer att få möjlighet att utveckla och anpassa förslaget tillsammans med oss. En första workshop planeras i samband med prisceremonin som ska hållas i april. Innan vi kan gå vidare meddetaljplan behöver dock flera frågor utredas ytterligare och tidshorisonten är lång då det handlar om att utveckla en helt ny stadsdel, säger Lars Hedqvist.

För mer information, kontakta:

LarsHedqvist, planeringschef på Skellefteå kommun

lars.hedqvist@skelleftea.se

0706252253

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden