Gå direkt till innehåll
Planerade sträckor för förnyelse av vägbelysning i Storbrännan, Burträsk. Karta: Skellefteå kommun
Planerade sträckor för förnyelse av vägbelysning i Storbrännan, Burträsk. Karta: Skellefteå kommun

Pressmeddelande -

Gatubelysningen förnyas i byar – Storbrännan står på tur

Samhällsbyggnad har kommit igång med att förnya gatubelysning i byarna och nu ska Storbrännan utanför Burträsk få sin belysning åtgärdad. Idag sa samhällsbyggnadsnämnden ja till projektet, som beräknas kosta cirka 1,12 miljoner kronor.

– Det känns bra att vi är igång och förnyar belysningen runt om i kommunen och glädjande att byarna som tyvärr haft mörkt nu får ljust igen, säger Sara Keisu (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

  Idag är belysningsanläggningen på väg 779 i Storbrännan släckt och den på väg 780 tänd. Beslutet innebär att belysningen på båda vägarna kommer att förnyas. Projekteringen kommer att ske under hösten 2022 och planerad byggstart blir sommaren 2023. Då samordnas också arbetet med Skellefteå Kraft som ska lägga fiber den sommaren.

  Storbrännan är en av flera byar i kommunen där belysningsanläggningar ska förnyas. Kommunen har därför gjort en plan för genomförande utifrån hur många fasta boende som bor utmed släckta sträckor.

  Vägbelysningen på väg 779 i Storbrännan fick släckas vintern 2016/2017 i samband med att Trafikverket utförde dikesarbeten genom byn och kablar gick sönder. Anläggningen bedömdes då inte längre vara elsäker.

  Fakta

  • Storbrännan får ny belysning på väg 779 där det har varit släckt sedan vintern 2016/2017.
  • Belysningen som är igång längs väg 780 i byn kommer också att förnyas.
  • De nya stolparna sätts upp tätare än tidigare vilket ger bättre belysning.
  • Istället för att belysningen släcks nattetid som den gjorts tidigare kommer den att dimmas ner något mellan klockan 23.00 och 06.00.

  För mer information, kontakta:
  Sara Keisu (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden: 073-076 41 57

  Regioner

  Presskontakt

  Caroline Thorén

  Caroline Thorén

  Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
  Emilie Sjölund

  Emilie Sjölund

  Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

  Skellefteå kommun

  Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

  Skellefteå kommun
  Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
  931 85 Skellefteå
  Sweden