Gå direkt till innehåll
Galna genier eller vanliga människor?

Pressmeddelande -

Galna genier eller vanliga människor?

Snart är det dags för Sveriges mest spridda vetenskapsfestival. Den 23 september firas ForskarFredag för sjätte året i rad. I år blir det evenemang på 28 orter i Sverige, självklart i Skellefteå och över 250 städer till runt om i Europa. 

Barn, ungdomar och vuxna är välkomna på föreläsningar, minikurser, workshops, forskarcafé, bio, utställningar och aktiviteter som är knutet till forskning och på ett sätt så man förstår. Jobba med CSI-utredning, lär om vampyrer, hur funkar en robothand, se genom robotögon, ta en tur i skräckhörnan, volta med bil och se hur räddningstjänsten jobbar…Testa Magicka, spelet som snart är uppe i 1 miljon sålda exemplar, med andra ord ta en titt på hela programmet så du inte missar något.

Allt är gratis och på Campus Skellefteå i samarbete med Umeå universitet och Luleå tekniska universitet den 23 september kl. 10:00-14:00.

Delar av programmet genomförs på Nordanå under vecka 38 i samarbete med Skellefteå museum och Museum Anna Nordlander.

 – Ett fullspäckat program med många nya aktiviteter som känns jätteroligt att kunna bjuda på och det är tack vare alla medverkande som ställer upp och vill vara med och sprida kunskap. Forskarfredag Skellefteå var ett mycket uppskattat event förra året och vi vill ju inte vara sämre i år, säger Torunn Törnblom, projektledare för ForskarFredag Skellefteå och anställd på Campusutveckling/Tillväxt Skellefteå.

– Syftet med ForskarFredag är att alla ska kunna bli fascinerade av forskning, förstå att vetenskap berör oss i vardagen och att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, berättar Lotta Tomasson.

EU-kommissionen har utlyst den fjärde fredagen i september till Researchers’ Night som firas över hela Europa. I Sverige kallas dagen ForskarFredag. I år blir det evenemang i Jönköping, på ett tiotal orter i Kalmar och Kronobergs län, liksom i Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Luleå, Skellefteå, Stenstorp, Falköping, Stenungsund, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik.

Arrangörer är universitet, högskolor, science centers, regioner och organisationer som vill främja forskning och regional utveckling. ForskarFredag samordnas av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Mer information finns på www.forskarfredag.se eller kontakta:

Torunn Törnblom, projektledare ForskarFredag Skellefteå, tel: 070-860 26 25, e-post: torunn.tornblom@skelleftea.se
Lotta Tomasson, Vetenskap & Allmänhet, projektledare ForskarFredag Sverige 070-255 38 91,
lotta@v-a.se

Vetenskap & Allmänhet, VA, vill främja dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning som engagerar. VA utvecklar också ny kunskap om relationerna forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 70-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden