Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Fortsatt mycket hög smittspridning i Skellefteåområdet

Under vecka 48 bekräftades drygt 500 personer med covid-19 i Skellefteåområdet. Det är den högsta veckosiffran i området hittills. Och antalet bekräftade fall av covid-19 är fortsatt högt även under innevarande vecka.
-Smittspridningen och dess konsekvenser som vi ser i norra Västerbotten är oerhört bekymmersamma. Alla har ett ansvar att följa de skärpta allmänna råden, det gäller hela samhället med individer, arbetsgivare, verksamheter och föreningar, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Smittspridningen är hög i Skellefteåområdet även denna vecka. Den information som framkommer i samband med smittspårningen i Västerbotten visar att spridningen framförallt sker via arbetsplatser, familjer och aktiviteter utanför den grupp man bor med.

-Majoriteten av smittan utanför familjen är aktivitetsberoende och därmed också ofta möjlig att förebygga, säger Stephan Stenmark.

Sedan den 10 november har Västerbotten skärpta råd med striktare rekommendationer. Att smittan fortsätter att öka så kraftigt i Skellefteå visar att det fortfarande krävs stora insatser av samtliga invånare men att det är möjligt att vända trenden om alla hjälps åt. Många arbetsplatser och verksamheter gör anpassningar, fler av de som kan jobbar hemifrån, många aktiviteter och möten har ställts in eller ställts om till digitalt, det är färre som reser och lägre trängsel i kollektivtrafiken.

-Vi måste alla följa råden. Det handlar fortsatt om att träffa så få människor som möjligt, inte resa, inte besöka allmänna platser och inte gå på evenemang och aktiviteter. Tillsammans kan vi vända den negativa trenden men det krävs att alla tar ansvar, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå.

-Vårt beteende och agerande idag påverkar framtiden, både på kort och lång sikt, och hur vi kan fira jul och de kommande helgerna tillsammans, säger Stephan Stenmark.

Mer information:
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare Region Västerbotten
090-785 14 00

Patrik Nilsson, säkerhetschef Skellefteå kommun
072 216 07 06

Ämnen

Taggar

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32