Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Förskolebussarna – ett nytt äventyr med kompisarna varje dag

Varje dag står de bereddaatt ta ut barnen på nya äventyr, någonstans i Skellefteå kommun. Det handlar omde två mobila förskolebussarna Skogstjärnan och Pråmen.

- Jag tycker det är roligastmed bussen att man får kompisar fort och kan leka, säger ett av barnen glatt.

Det ser ut som en buss med det är en mobil förskola som harallt som en vanlig förskola har. I främre delen sitter barnen fyra och fyrarunt ett bord. I bakre delen finns det ett kök där de fixar i ordning maten,ett kylskåp, en toalett och lådor med spel, pussel och skapande material ochett klädskåp.

- Vi har allt som en fysisk förskola har men vi har mermöjligheter än en vanlig förskola, förklarar Motaz Al-Neis, barnskötare ochbusschaufför.

Nya äventyr varje dag

Klockan 09.00 varje dag sätter sig barnen i bussen för attåka till ett ställe där de kan upptäcka olika saker. Det kan handla om alltfrån lekparker, sandstränder och skogar till en bondgård.

- Vi åker nästan vars man vill, konstaterar ett av barnen.

- Vi har en gräns på 30 minuter, längre än så sitter viinte i bussen. Vi kör till stället och parkerar. Sedan går vi ut och är utehela dagen. När vi var på bondgården var det förväntansfulla barn som var därnär kon förlöste kalven och det är någonting som inte alla barn får vara medom, förklarar Lisa Andersson, barnskötare och busschaufför.

Utomhuspedagogik i fokus

Förskolebussarna tillhör en stationär förskola dit barnenkommer på morgonen och klockan 15.00 är de tillbaka på den stationära förskolanigen. Personalen på förskolebussarna arbetar efter läroplanen som alla andraförskolor.

- Eftersom vi är ute mycket är det bra att nyttja denmiljön. Därför är det mycket fokus på miljö, natur, djur och växter både uteoch i bussen, säger Moa Carlsson, förskollärare.

Nöjda vårdnadshavare

Att barnen är på en mobil förskola istället för enstationär är annorlunda. Många vuxna har inte kunskap om vad det är och ärdärför lite tveksamma för att söka.

- Jag var fundersamförst eftersom jag inte visste. Men det är samma, likadant. Jag är jättenöjd,berättar en av föräldrarna som har sitt barn på en av bussarna.

LÄNK
Filmen om förskolebussarna (Citaten i texten är hämtadefrån filmen)

https://www.youtube.com/watch?v=lsMv7tFH5cU&t=88s


Vid frågor eller funderingarkontakta gärna:
Linda Karlsson, linda.karlsson@skelleftea.se ellervia telefon: 0910-73 50 00

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden