Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Förnyat stöd för Europa Direkt i Skellefteå

Skellefteå kommun har fått positivt besked från EU-kommissionen. Informationskontoret Europa Direkt Västerbotten beviljas fortsatt stöd under perioden 2021-2025.

– I ett internationellt perspektiv befinner sig Skellefteå mitt uppe i en oerhört intressant utveckling, och vi spelar en allt viktigare roll för Europa och dess framtid. Därför känns det extra roligt att EU-kommissionen väljer att fortsätta med sitt stöd till Europa Direkt i Skellefteå, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå.

Beskedet innebär att västerbottningarna även fortsättningsvis kan vända sig till informationskontoret Europa Direkt Västerbotten för att få svar på sina frågor om EU. Skellefteå kommun har tecknat nytt ramavtal med EU-kommissionen för perioden maj 2021-december 2025. Kontoret är placerat i Stadshuset i Skellefteå kommun och verksamheten finansieras av EU-kommissionen, Region Västerbotten, Skellefteå kommun och Umeå kommun.

Syftet med verksamheten är att involvera allmänheten i EU-frågor och att öka kunskapen om EU och EU:s verksamhet. Europa Direkt vill också visa hur det som händer i Bryssel hänger ihop med det som sker på hemmaplan och att visa på västerbottningarnas möjligheter att både påverka EU och dra nytta av EU-medlemskapet.

– Oavsett om man är kritisk eller positivt inställd till EU är det demokratiskt viktigt att medborgarna kan vända sig till en lokal kontakt som kan informera om EU på ett enkelt och opartiskt sätt, och tipsa om möjligheterna att påverka i viktiga frågor. EU är inte bara Bryssel, Paris och Berlin, utan lika mycket Lycksele, Skellefteå, Umeå och Storuman. Vi kommer att fortsätta arbeta för att vi i Västerbotten drar nytta av EU-medlemskapet och gör våra röster hörda, säger Christina Edman, verksamhetsansvarig för Europa Direkt Västerbotten.

Detta är Europa Direkt

Europa Direkt-kontoren hjälper till att navigera bland EU:s regelverk, dokument, fonder och program, och verkar främst genom att arrangera events, konferenser och informationsaktiviteter om europeiska framtidsfrågor. Kontoren är fristående från kommissionen och verksamheten styrs efter lokala prioriteringar och behov.

Ungdomar och skola är ett prioriterat fokusområde för Europa Direkt Västerbotten, som kommer att fortsätta sitt nära samarbete med länets skolor med informationspass med EU-kunskap och samtal om EU:s framtid, samt workshops för personal om hur skolan kan nyttja EU-program i sin verksamhetsutveckling.

Verksamheten riktar sig till alla medborgare, föreningar, skolor och organisationer i Västerbotten. Att nyttja Europa Direkt är kostnadsfritt.

Snabbfakta

  • Nätverket av Europa Direkt-kontor drivs av EU-kommissionen tillsammans med Europaparlamentets kontor, lokala och regionala partners.
  • I Europa finns ca 450 Europa Direkt-kontor, varav 15 i Sverige.
  • Europa Direkt-kontoren verkar kontinuerligt och proaktivt för att nå ut till människor och få dem att bli mer delaktiga i EU. Genom sin verksamhet sprider Europa Direkt information som gör det möjligt för människor att fatta välavvägda beslut om EU:s framtid och att fullt ut delta i den europeiska demokratiska processen.
  • Europa Direkt Västerbotten är placerat i Stadshuset i centrala Skellefteå.

Kontaktperson: Christina Edman 070-640 54 49

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden