Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fler utbildningsplatser än någonsin tidigare för länets yrkesutbildningar

Skolverket har beviljat VästerbottensVux ett statsbidrag som är mer än det dubbla i jämförelse med fjolårets. Tack vare det stora bidraget kommer antalet utbildningsplatser utökas rejält, något som förväntas ha positiv effekt för Skellefteå kommun och hela Västerbotten.

- ­Vi kände att om det är någon gång vi ska ta i från tårna när vi söker vårt bidrag så är det nu. Först beviljades vi 40 procent av vad vi ansökte om men sedan när vi fick det slutgiltiga beskedet beviljades vi hela summan. Det är såklart mycket tack vare samhällsomvandlingen vi befinner oss i och alla blickar på Västerbotten, konstaterar Simon Dahlgren, verksamhetschef för Vux i Skellefteå.

VästerbottensVux är ett samarbete mellan länets alla vuxenutbildningar där Vux i Skellefteå ingår och årets statsbidrag uppgår till drygt 200 miljoner kronor. Vilket är mer än det dubbla i jämförelse med fjolårets genomförda utbildningar på drygt 80 miljoner kronor. Det innebär i sin tur att antalet utbildningsplatser under 2022 blir betydligt fler än tidigare och beräknas kunna uppgå till 2 500 varav 800 av platserna är beräknade att hamna i Skellefteå. Var utbildningsplatserna kommer placeras är däremot anpassningsbart och kan justeras utifrån var i länet behov och efterfrågan finns, vilket är möjligt tack vare samarbetet mellan kommunerna.

VästerbottensVux erbjuder bland annat utbildning till automationsoperatör, CNC-operatör, kock, yrkeschaufförer, barnskötare, skogsmaskinförare och undersköterska för att nämna några. Yrkesutbildningarna är till stor del framtagna tillsammans med branscher och företag utifrån aktuellt kompetensbehov. Vid akuta behov kan även utbildningar tas fram och genomföras snabbt. I Skellefteå är det just nu stort fokus på de tekniska utbildningarna.

- Det är det som är så bra med VästerbottensVux – att vi kan omfördela utbildningsplatserna sett till var behovet finns för stunden och att det verkligen gynnar hela länet. Något som är väldigt viktigt under samhällsomvandlingen, säger Simon Dahlgren.

För mer information, kontakta:
Simon Dahlgren, verksamhetschef för Vux
076 107 12 28

Läs mer:
VästerbottensVux
https://vasterbottensvux.se/

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden