Gå direkt till innehåll
Carolin Paloma är glad för att i snitt äter 200 fler elever varje dag på Balderskolans gymnasium än tidigare sedan skolan byggt om till en foodcourt.
Carolin Paloma är glad för att i snitt äter 200 fler elever varje dag på Balderskolans gymnasium än tidigare sedan skolan byggt om till en foodcourt.

Pressmeddelande -

Fler gymnasieelever väljer skolmaten i Skellefteå

Sedan Balderskolan i Skellefteå fått nytt kök och öppnat sin foodcourt går nästan alla elever och äter. Det är i snitt 200 fler elever som äter varje dag jämfört med tidigare så det är tydligt att eleverna uppskattar den nya trenden med foodcourt.

- Vi ville göra något unikt för Balderskolan, öka valmöjligheterna för eleverna och samtidigt få det att kännas som en restaurang med fokus på maten, säger Carolin Palomaa, enhetschef på måltidsenheten.

Det finns en matsedel med dagens ordinarie rätt och dagens vegetariska rätt som är gemensam för alla skolor. Denna används som grund i menyplaneringen på Baldergymnasiet. Sedan kompletteras den med tre rätter till så att det blir fem jämlika rätter.

Med det nya systemet ska det helt enkelt finnas valmöjligheter för de flesta. Maten planeras så att så många som möjligt ska kunna äta av de olika maträtterna. Väldigtlite specialkost behövs tack vare det stora utbudet. Skillnad på buffet och foodcourt är att man vid en foodcourt bestämmer sig för en maträtt. Vill eleverna testa en annan maträtt så går man och tar av den när man ätit upp den första.

-Med bra planering får vi bort extraarbetet med att ordna specialkost och vi ser också att svinnet på mat har minskat. En annan bonus med foodcourt är att utbudet blir större för gästerna och ingen behöver känna sig utanför på grund av vad de har på tallriken, säger Carolin Palomaa.

Innan eleverna går in i matsalen finns en skärm som visar vilken mat som serveras på de olika stationerna. Därefter väljer eleverna kö utifrån vilken maträtt de vill äta. Det finns även skärmar inne restaurangen, som visar maten och om den innehåller allergener, samt vid vilken station maten serveras.

Fakta om Balderskolans foodcourt

Gymnasieskolan, Balders matsal och kök byggdes om förra sommaren, och efter höstlovet, öppnade foodcourten. Nya medarbetare rekryterades till köket och en kock med ledningsfunktion. Kocken fick också fria händer att sätta menyn utifrån vad eleverna vill äta.

Matglädje även på Anderstorpgymnasiet

På Anderstorpsgymnasiet är matglädje huvudfokus. De jobbar med att servera fem olika rätter varje dag och serverar i bufféform så att eleverna kan smaka av alla rätterna. På Anderstorpsgymnasiet där köket varit igång i två år så äter cirka 200 elever fler per dag lunch där varje dag.

Observera! Fler bilder från verksamheten finns i bildbanken här på MyNewsdesk

Mer information:

Carolin Palomaa, enhetschef kost
Skellefteå kommun
Telefon: 0910-73 71 94 eller mejl carolin.palomaa@skelleftea.se

Mona Stenberg, kommunikatör
Skellefteå kommun
070-533 86 24 eller mona.stenberg@skelleftea.se

Ämnen

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden