Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fisketillsyn pågår i Skellefteå kommun

Skellefteå kommun bedriver, tillsammans med ett antal fiskevårdsområden, kustfisketillsyn på uppdrag av länsstyrelsen Västerbotten. ”Vi har redan gjort en kontroll som lett till polisanmälan”, säger Tony Söderlund, fiskekonsulent vid Skellefteå kommun.

Skellefteå kommun bedriver fisketillsyn tillsammans med Robertsfors kommun och Umeå kommun. Hela Skellefteås kust bevakas från norra länsgränsen och nertill kommungränsen mot Robertsfors i söder.

– För Skellefteås del sker tillsynen huvudsakligen från båt men även från land, i synnerhet nu på våren då isen ligger kvar. Tillsynen sker fram till dess att isen lägger sig, säger Tony Söderlund.

Arbetet genomförs för att se till att reglerna efterföljs samt för att öka kännedom om de regler som finns. Detta har gjorts även tidigare år men i år kommer tillsynen att vara mer omfattande på kvällar och helger.

En kontroll som gjordes i slutet av april har lett till en polisanmälan. Vid det tillfället hade fiskaren frångått förbudet mot fiske innanför tremeterskurvan och det ledde till att öringar fastnat i nätet.

– Anledningen till att den här regeln finns är just att öringen ska ges möjlighet att nå sina lekområden. På platsen där dessa nät låg råder dessutom förbud att fiska öring under hela året.

Att fånga fisk genom att frångå reglerna kan allvarligt skada beståndet på lång sikt.

– Syftet med reglerna är att skydda svaga bestånd under känsliga perioder. Vi vill att människor ska kunna fiska och uppmuntrar till det, men det är viktigt att fiskare följer reglerna för att säkra framtidens fiskebestånd.

På den här websidan kan du läsa mer om fiskeregler vid kusten.

För mer information, kontakta:

Tony Söderlund, fiskekonsulent vid Skellefteå kommun, 070-270 08 10

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden