Gå direkt till innehåll
Fimpomaten som sitter mittemot Sara kulturhus. Bilden finns att ladda ner i originalstorlek längre ner. Foto: Skellefteå kommun
Fimpomaten som sitter mittemot Sara kulturhus. Bilden finns att ladda ner i originalstorlek längre ner. Foto: Skellefteå kommun

Pressmeddelande -

”Fimpomater” i centrala Skellefteå ska få fler att göra rätt

Hur kan vi minska nedskräpningen i centrum och göra en insats för miljön? Skellefteå kommun ska placera ut så kallade fimpomater, som kan vara ännu ett steg på vägen.

Cigarettfimpar är världens mest slängda skräp och idag finns fimpomater i flera länder och i ett antal städer i Sverige. En fimpomat är en soptunna med en fråga och två genomskinliga behållare för varsitt svarsalternativ. Rökare får helt enkelt ”rösta” genom att slänga sin fimp i någon av behållarna, istället för att kasta den på marken.

– Det ligger fimpar överallt i centrum och vi har inga tydliga soptunnor för dem. Med fimpomaterna vill vi hjälpa folk att göra rätt. Då blir det också mindre hantering för oss, säger Rickard Lundmark, enhetschef gator och parker.

    Att få bort fimparna från gatorna innebär också en insats för miljön. Cigaretter innehåller bland annat kadmium och plast, som är skadligt för djur och natur. 

    – Det blir intressant att testa det här, vi vet ju inte vad det får för resultat än. Tanken är i alla fall att få i gång ett system som fungerar och sedan utöka och sätta upp fimpomater på andra platser, säger Rickard Lundmark.

      Den första fimpomaten placerades nyligen ut vid Sara kulturhus och de kommande veckorna ska nio till sättas ut kring torget och gågatan.

      För mer information, kontakta:
      Rickard Lundmark, enhetschef gator och parker: 070-38 67 102
      Linnea Roos, landskapsingenjör: 070-48 92 150

      Ämnen

      Regioner

      Kontakter

      Agnetha Boström

      Agnetha Boström

      Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
      Emilie Sjölund

      Emilie Sjölund

      Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

      Skellefteå kommun

      Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

      Skellefteå kommun
      Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
      931 85 Skellefteå
      Sweden