Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Faktisk tid införs på förskolan

Nu ska vårdnadshavare endast betala för faktiskt tid i förskolan när det nya betalsättet införs i Skellefteå kommun från första januari 2021. Det har kommunfullmäktige beslutat.

Redan 2017 påbörjades arbetet med att titta på hur kommunen kunde ta betalt för faktisk tid i förskolan. I januari 2018 började försöket som ett teoretiskt försök med både förskola och fritidshem. Den nya e-tjänsten innebar att scheman skulle lämnas in veckovis istället för löpande schema för förskola och fritidshem. I december 2018 började pilotprojektet Betala för faktisk tid i förskolan i skarpt läge. I maj 2019 skulle det avslutas men kommunfullmäktige beslutade i april 2019 att förlänga projektet till att pågå även under 2020.

Fyra förskoleavdelningar
I första svängen (dec 2018-maj 2019) deltog fyra förskoleavdelningar i projektet. Från 2020 deltog alla avdelningarna från förskolorna Norrbacka och Nallebjörnen i Skellefteå och Byggklossen i Byske.
- Vi har sett i projektet att när vårdnadshavare betalar för faktisk vistelsetid blir barnscheman mer exakta, säger Kerstin Steinvall, avdelningschef förskola och fortsätter: Det gör att vi kan ha rätt bemanning i förskolan utifrån antalet barn. Att man vet vilka barn som finns på plats vilka tider, får positiva följdverkningar i att möjliggöra barnets rätt till utbildning. Vi vill ha mest medarbetare i barngrupperna när det är flest barn på förskolan, avslutar hon.

Det nya sättet innebär att vårdnadshavaren betalar för den schemalagda tiden som den lämnat in för sitt barn i kombination med den tid som de stämplat in och ut från förskolan (Faktisk tid). Det betyder att de inte ska betala för den tid som de anmält frånvaro på grund av sjukdom eller ledighet för sitt barn. Taxan utgår också från vårdnadshavarens inkomst.


Vill du ha ytterligare information kontakta gärna:
Kerstin Steinvall, avdelningschef förskolan, Skellefteå kommun 073-068 82 09

Caroline Kauppi, rektor Norrbacka förskola, Skellefteå 072-524 18 36

Jenny Jonsson, rektor Byggklossen förskola, Byske 070-358 05 46

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden