Gå direkt till innehåll
Evelina Fahlessn (S) blir ordförande för Klimatkommunerna
Evelina Fahlessn (S) blir ordförande för Klimatkommunerna

Pressmeddelande -

Evelina Fahlesson ny ordförande för Klimatkommunerna

Skellefteå kommuns kommunalråd Evelina Fahlesson (S) blir ny ordförande för Klimatkommunerna, en förening för kommuner och regioner som jobbar aktivt med lokalt klimatarbete.

- Jag känner stolthet och inspiration över att tillsammans med styrelsen få leda klimatkommunerna under den kommande mandatperioden. Landets kommuner och regioner har en nyckelroll för att minska klimatpåverkan och jag är övertygad om att just vårt samlade grepp om klimatutmaningen, utifrån ett lokalt perspektiv, kommer vara viktigt för att skapa förutsättningar att nå uppsatta klimatmål, säger Evelina Fahlesson.

Klimatkommunernas övergripande syfte är att minska utsläppen av växthusgaser i Sverige genom erfarenhetsutbyte, påverkansarbete och spridning av goda exempel. Tillsammans vill man vara en pådrivande aktör för det nationella klimatarbetet genom att belysa de möjligheter, hinder och drivkrafter som har betydelse för arbetets resultat. Sedan starten 2003 har föreningen vuxit och idag representerar man över 5 miljoner invånare.

- Olika kommuner och regioner har olika förutsättningar för att skapa ett konstruktivt klimatarbete. Genom erfarenhets- och kunskapsutbyte samt påverkansarbete skapar vi bättre chanser för fler att lyckas i arbetet. Vi samarbetar också med andra organisationer när det gäller klimatfrågor, något som skapar en rad synergieffekter, säger Evelina Fahlesson.

Skellefteå kommun har en rad styrkor när det gäller just klimatarbete. Sedan lång tid tillbaka ligger man i framkant när det gäller träbyggande och på senare år har Skellefteå seglat upp som en föregångare när det gäller utveckling av elektrifierade flyg på Skellefteå Airport.

- Dessutom befinner vi oss mitt i en samhällsomvandling där klimat och hållbarhet spelar en avgörande roll. För att vi ska klara samhällsomställningen behöver vi vara modiga i byggandet av det nya samhället. Där blir det viktigt att dela med oss av ovärderliga erfarenheter och samtidigt få viktig kunskap av andra, säger Evelina Fahlesson.

I veckan valdes också Felicia Lundmark (S), ordförande i bygg- och miljönämnden, till ledamot i Sveriges miljökommuner. Förbundet har som målsättning att vara ett forum där nationell och lokal miljöpolitik möts och utvecklas. De ska ideellt främja svenskt miljöarbete och en god livsmiljö genom att vara aktiva i frågor om god inre och yttre miljö, gott hälsoskydd, god livsmedelskvalitet och god djurhållning.

För mer information:
Evelina Fahlesson (S) kommunalråd Skellefteå kommun
070 523 09 94

Felicia Lundmark (S), ordförande i bygg- och miljönämnden
0910 73 46 66

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden