Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

En ny vattenledning ska säkra tillgången till vatten även vid vattenläckor

Skellefteå kommun bygger en ny dricksvattenledning från Bergsbyn i riktning mot Ursviken och Skelleftehamn, vilket ska säkra tillgången till vatten, även vid vattenläckor.

På samhällsbyggnadsnämndens möte idag beslutade politikerna att godkänna att arbeten kopplat till projektet får genomföras. Ledningen kommer att finansieras av investeringsmedel, totalt 70 miljoner kronor från 2022 till 2026 när den ska vara klar.

– Med den nya ledningen förbättrar vi möjligheterna för en trygg och säker dricksvattenförsörjning till Ursviken och Skelleftehamn, säger Sara Keisu-Lundh (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

    Den befintliga ledningen, som går österut från Morö Backe via Bergsbyn till Ursviken och Skelleftehamn, har drabbats av några omfattande läckor de senaste åren. Det har fått stora konsekvenser och lett till utmaningar att försörja alla invånare i området med dricksvatten.

    – Investeringen innebär att ytterligare en överföringsledning för dricksvatten anläggs i området, vilket minskar vår sårbarhet att leverera dricksvatten till Ursviken och Skelleftehamn, säger Stefan Johansson, avdelningschef för vatten och avfall.

      Första etappen av arbetet är redan gjord och innebar att drickvattensförsörjningen på norra och södra sidan om väg 372 i Bergsbyn kopplades ihop för att öka leveranssäkerheten i området.

      Skellefteå kommun har också tillsammans med Skellefteå Kraft sett över möjligheten att samförlägga den nya dricksvattenledningen med en ny fjärrvärmeledning.

      – En samförläggning är en fördel den första delen, från cirkulationsplats Bergsbyn och cirka 500 meter. Sedan dras en ny VA-ledning i riktning mot vattenreservoaren i Ursviken medan Skellefteå Kraft drar ny fjärrvärmeledning direkt mot Skelleftehamn, säger Stefan Johansson.

        För mer information, kontakta:
        Sara Keisu-Lundh (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden: 073-076 41 57
        Stefan Johansson, avdelningschef för vatten och avfall: 070-224 15 84

        Ämnen

        Regioner

        Kontakter

        Agnetha Boström

        Agnetha Boström

        Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
        Emilie Sjölund

        Emilie Sjölund

        Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

        Skellefteå kommun

        Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

        Skellefteå kommun
        Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
        931 85 Skellefteå
        Sweden