Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå Site East vinnare i Sweden Green Building Awards

Under tisdagskvällen gick årets Sweden Green Building Awards av stapeln och bland de nominerade fanns Karin Degerfeldt, funktionschef projektledning, Skellefteå kommun och projektet Skellefteå Site East.

Utmärkelserna delas ut årligen av Sweden Green Building Council i syfte att uppmärksamma projekt och individer som, på bästa sätt, bidragit till att främja hållbarhet inom samhällsbyggnad.

Inom kategorin för Årets utmärkelse för Hållbar infrastruktur tog projektet Skellefteå Site East hem segern, med motiveringen:

"Kommunens mål med området är färdiga industritomter, anlagda på ett hållbart sätt, som stärker Skellefteås näringsliv och identitet. Projektet spänner över 46 hektar och omfattar bland annat arbeten med vägbyggnation och markberedning/terrassering av tomter och har genom konkurrenspräglad dialog och samverkan i upphandlingsskedet skapat möjligheter för unikt höga hållbarhetsambitioner."

Med höga hållbarhetsmål är Skellefteå Site East på Hedensbyn välprojekterat redan från start, där ett hållbarhetsprogram listat en lång rad insatser som gjort det möjligt att nå målen. Projektet är klart vid årsskiftet, men redan nu när 75 % av projektet är genomfört visar analyser att de högt ställda hållbarhetsmålen inte bara uppnås, utan kraftigt överträffas. Vad gäller klimatavtrycket har man hittills sparat drygt 4 000 ton CO2 jämfört med om projektet hade genomförts på traditionellt sätt.

Det blivande industriområdet ligger på Hedensbyn, längst ut på Torsgatan och gränsar mot ytan där Northvolts nya batterifabrik byggs. Området består av totalt 46 hektar industritomter och drivs i samarbete mellan Skellefteå kommun och Skanska, där målet är att vara Sverigeledande inom hållbarhet – ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Andraplats i Årets person inom hållbart byggande

Vinsten för Årets person inom hållbart byggande gick till Filip Elland, hållbarhetschef, Castellum. Karin känner sig hedrad över att ha varit en av de två som varit nominerad, men betonar att det ligger ett lagarbete bakom varje projekt:

-Allt handlar om lagarbete och jag är väldigt glad och stolt över att få ingå i laget.

Karin har haft en betydande roll i projektet Skellefteå Site East och bidrog redan från start utifrån det innovativa upphandlingsförfarandet med tydligt hållbarhetsfokus. Hon tog fram det hållbarhetsprogram som projektet har utgått från.

–Vi är inte nöjda nu, just nu har vi flera anläggningsprojekt på gång där vi tar med oss vad vi lärt oss från Site East. Vi ska bli ännu bättre! 

FAKTA:

Sweden Green Building Council (SGBC) är en ideell förening som är öppen för alla företag och organisationer inom den svenska bygg- och fastighetssektorn. Även kommuner, landsting och andra offentliga aktörer är välkomna och har idag över 400 medlemmar. Sweden Green Building Council grundades i juni år 2009 av tretton svenska företag och organisationer: Akademiska hus, DTZ, Fastighetsägarna Sverige, Husvärden, IVL, NCC, Malmö Stad, SEB, Skanska, Stockholm Stad, Sweco, Vasakronan och White Arkitekter.

Kontakt:

Karin Degerfeldt, funktionschef projektledning, Skellefteå kommun, 0706999860

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden