Gå direkt till innehåll
Digitala tjänster förenklar ansökan om bygglov

Pressmeddelande -

Digitala tjänster förenklar ansökan om bygglov

Nu blir det betydligt smidigare att ansöka om bygglov. Tack vare nya e-tjänster blir det enklare att fylla i ansökan och handläggningstiden blir kortare. Bygglovstjänsterna är den andra omgången i raden av e-tjänster som Skellefteå kommun bygger, och som alla kommuner inom Västerbottens e-tjänstesamverkan kan använda.

Det är mycket att hålla reda på när man ska dra igång ett byggprojekt. Inte minst allt som har med bygglov att göra. Därför är de nya e-tjänsterna för bygglov goda nyheter för alla som går i byggtankar.

Bygglov, marklov och rivningslov har slagits ihop till en enda digital tjänst. Dessutom har flera andra bygglovsrelaterade ansökningar digitaliserats, till exempel ansökan om förhandsbesked, strandskyddsdispens och anmälan om kontrollansvarig. Fler tjänster är på gång närmaste tiden.

– Tidigare har många ansökningar varit ofullständiga. Tack vare e-tjänsterna blir det lätt att göra rätt direkt eftersom användaren blir guidad genom processen på ett sätt som inte är möjligt med vanliga blanketter, berättar Karin Wikgren, utvecklingssamordnare på Skellefteå kommun.

Bygglovstjänsterna utgör en del av flera nya kommunala e-tjänster. I början av mars startade ”Serverat” – ett paket av tjänster som ska underlätta tillståndsansökningarna för restaurangbranschen.

Fler kommuner på gång
Under 2017 beslutade kommuner i Västerbottens län att samverka för att utveckla digitala tjänster på en gemensam e-tjänsteplattform. Därmed har alla samverkande kommuner förutsättningar för att erbjuda sina invånare och företag digitala tjänster som underlättar och förenklar deras vardag. Skellefteå kommun driver arbetet och bygger e-tjänster som övriga kommuner också kan använda.

Skellefteå kommun lanserar de första bygglovstjänsterna idag. I det paketet ingår bygg/mark/rivningslov, strandskyddsdispens, eldstad, förhandsbesked, skyltlov samt anmäla kontrollansvarig. Senare i år kommer flera samverkande kommuner i länet också att erbjuda sina invånare digital bygglovsansökan.

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden