Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Det blir billigare att bygga på landsbygden: ”Hela Skellefteå ska leva”

Förutsättningarna för att bygga ser olika ut runt om i kommunen, och för att uppmuntra hela Skellefteå att växa ska det bli billigare att bygga på landsbygden.

Ändringen, en del av den nya plan- och bygglovstaxan, träder i kraft den 1 januari 2023. Den innebär att de som bygger på landsbygden ska betala 70 procent av avgiften för handläggning och administration som ingår i en bygglovsprövning.

– Ett lov är visserligen ett lov och kräver ofta lika mycket arbete oavsett var det är. Men samtidigt är ju förutsättningarna olika runt om i kommunen, därför har vi tagit fram en landsbygdsfaktor för byggande utanför detaljplanerat område, säger Emma Persson, en av bygglovshandläggarna som arbetat med den nya taxan.

Felicia Lundmark (S), ordförande i bygg- och miljönämnden, tillägger:

– För oss kändes det viktigt att på något sätt försöka uppväga dessa förutsättningar, främst de ekonomiska, för att hela Skellefteå ska leva och växa. Förhoppningsvis kan det leda till att fler väljer att satsa på projekt utanför stan.

För mer information, kontakta:
Enar Nordvik, bygglovschef, Skellefteå kommun: 070-673 17 71
Felicia Lundmark (S), ordförande i bygg-och miljönämnden: 073 80 88 193

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden