Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

De ska skissa på framtidens livsmiljöer i Skellefteå


Hur ska framtidens livsmiljöer i Skellefteå se ut för att vara hållbara, men samtidigt vackra och inkluderande för människorna som bor här? Det ska två team med arkitekter, konstnärer, illustratörer och statsvetare skissa fram under ett besök i Skellefteå kommun – där de ska få uppleva både stad, landsbygd och allt däremellan.

 Vi behöver skapa omsorgsfullt gestaltade miljöer som sätter människan i centrum. Utgå från platsen och de unika förutsättningarna vi har, säger Harriet Wistemar, kommunarkitekt, avdelningschef för fysisk planering.

Skissandet är en del av projektet Visioner: i norr, som görs tillsammans med Umeå, Luleå, Boden, Kiruna och Gällivare kommun. Precis som Skellefteå står de inför stora utmaningar i takt med investeringar på grön industri, teknik och infrastruktur.

Ingångsfrågorna som ställs för Skellefteås del är ”Från stagnerade till Klondyke och vadå? Vad ska Skellefteå bli för att vara en hållbar plats för en bättre vardag för befintliga och kommande Skellefteåbor?”

–Skellefteå står inför en mycket stark näringslivsutveckling de kommande åren. Det kräver en omfattande inflyttning till kommunen och då behöver vi locka med attraktiva bostäder och livsmiljöer. Vi hoppas att Visioner: i norr ska hjälpa oss med nya idéer för det, säger Lars Hedqvist, planeringschef.

Media är välkomna att vara med den 29 mars när teamen ska få en guidad tur av Skellefteå med Lars Hedqvist och Enar Nordvik, bygglovschef. Under relaterad media hittar du hela programmet för dagen.

Fakta
Bakom Visioner: i norr står bland andra Boverket, ArkDes, Energimyndigheten, Vinnova och Formas, genom Rådet för hållbara städer, tillsammans med kommunerna Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå, Skellefteå och Umeå. Projektet är en del av New European Bauhaus.

För mer information, kontakta:
Harriet Wistemar, kommunarkitekt, avdelningschef fysisk planering: 070-254 63 03
Lars Hedqvist, planeringschef: 070-625 22 53

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden