Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Dags för papperspåsar till matavfallet

Nu fasar Skellefteå kommun ut den tidigare majspåsen och övergår till papperspåse för hushållens matavfall.

Eftersom majspåsen innehåller en del fossil plast ersätts den som ett led i arbetet med att minska användningen av plast och öka användningen av fossilfria material där det är möjligt.

Papperspåsen, som ingår i avfallsabonnemanget, kan hämtas på alla återvinningscentraler, kommunens kundtjänst och förrådet i Burträsk. Dessutom kommer ett antal butiker i Skellefteå kommun att fungera som utlämningsställen.

-Det känns toppen att vi kan samarbeta med butikerna. Att kunna ta med sig några papperspåsar när man ändå ska ut och handla blir en väldigt bra win-win situation för oss alla, säger Agneta Lantto Forsgren, verksamhetschef på avfallsenheten Skellefteå kommun.

Hanteringen av papperspåsen sköts i det stora hela på samma sätt som majspåsen. Det är dock extra viktigt att använda en luftad behållare för påsen, exempelvis den MaxAir behållare som idag används till majspåsen. Det är också viktigt att det matavfall som läggs i papperspåsen har fått rinna av en stund och inte är helt blött när det läggs i påsen.

För mer information: www.skelleftea.se/papperspåse

Fakta: Den nedbrytbara papperspåsen är gjord av fiber från huvudsakligen svensk skog vilket gör den bättre ur ett hållbarhetsperspektiv. Pappret till den påse som ska användas i Skellefteå kommun tillverkas i Kramfors och påsarna i Stockholm

Mer information
Agneta Lantto Forsgren, verksamhetschef avfall
agneta.lanttoforsgren@skelleftea.se
073-0764157 
0910-73 78 70

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden