Följ Skellefteå kommun

​Dags för papperspåsar till matavfallet

Pressmeddelande   •   Sep 28, 2020 12:53 CEST

Nu fasar Skellefteå kommun ut den tidigare majspåsen och övergår till papperspåse för hushållens matavfall.

Eftersom majspåsen innehåller en del fossil plast ersätts den som ett led i arbetet med att minska användningen av plast och öka användningen av fossilfria material där det är möjligt.

Papperspåsen, som ingår i avfallsabonnemanget, kan hämtas på alla återvinningscentraler, kommunens kundtjänst och förrådet i Burträsk. Dessutom kommer ett antal butiker i Skellefteå kommun att fungera som utlämningsställen.

-Det känns toppen att vi kan samarbeta med butikerna. Att kunna ta med sig några papperspåsar när man ändå ska ut och handla blir en väldigt bra win-win situation för oss alla, säger Agneta Lantto Forsgren, verksamhetschef på avfallsenheten Skellefteå kommun.

Hanteringen av papperspåsen sköts i det stora hela på samma sätt som majspåsen. Det är dock extra viktigt att använda en luftad behållare för påsen, exempelvis den MaxAir behållare som idag används till majspåsen. Det är också viktigt att det matavfall som läggs i papperspåsen har fått rinna av en stund och inte är helt blött när det läggs i påsen.

För mer information: www.skelleftea.se/papperspåse

Fakta: Den nedbrytbara papperspåsen är gjord av fiber från huvudsakligen svensk skog vilket gör den bättre ur ett hållbarhetsperspektiv. Pappret till den påse som ska användas i Skellefteå kommun tillverkas i Kramfors och påsarna i Stockholm

Mer information
Agneta Lantto Forsgren, verksamhetschef avfall
agneta.lanttoforsgren@skelleftea.se
073-0764157 
0910-73 78 70

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.