Gå direkt till innehåll
Foto: Patrick Degerman
Foto: Patrick Degerman

Pressmeddelande -

​Dags för invigning av Floraskolan – en skola för morgondagens behov

Lagom till skolstarten i augusti stod Floraskolan i Skellefteå klar och lördagen den 26 september invigs skolan. Det är den första helt nya skola som byggs i kommunen på 31 år och har fokus på inspirerande, kreativa lärmiljöer och med stora möjligheter till individualiserade undervisningsmetoder.

-Floraskolan är byggd för att klara morgondagens behov, både när det gäller ett ökat elevantal men också när det gäller de krav och värden som beskrivs i läroplanen. Det fantastiskt fint att se hur fin den blev och hur bra elever och lärare redan verkar trivas, säger Fredrik Stenberg, ordförande i för-och grundskolenämnden i Skellefteå kommun.

Floraskolan är byggd för att skapa förutsättningar för alla elever att bli sina bästa jag under skoltiden. Varje elev tillhör en årskurs, ett arbetslag och en hemarena med undervisningslokaler i olika storlekar och för olika ändamål.

-Floraskolans lärmiljöer ska främja förbättrade arbetssätt som gynnar varje elev men som också skapar attraktiva arbetsmiljöer för lärarna, något som kan locka lärare till Skellefteå, säger Anders Bergström, förvaltningschef för utbildning och arbetsmarknad i Skellefteå kommun.

Varje elevs individuella behov och förutsättningar är utgångspunkten för hur lärarnas arbetslag planerar undervisningen och gruppernas storlek.

-En större skola med sammanhållna stadier har fler pedagoger vilket ger bättre förutsättningar för lärarna att samarbeta och minska de växande kunskapsglappen och öka likvärdigheten, säger Anne Rönnberg, avdelningschef grundskola i Skellefteå kommun. Vi minskar också sårbarheten genom att bygga en större skola, säger Anne Rönnberg.

För den konstnärliga utsmyckningen står bland andra Thomas Nordström och Annika Oskarsson från konstnärsgruppen Oskarsson Nordström. Deras verk Flow som är öppen för allas olika tolkningar och vidare berättelser, är associativ och har en lekfull karaktär. Konstverket har dessutom en rad praktiska funktioner med bland annat ljus och tillhörande bänkar för möten, samtal och paus.

På grund av coronapandemin kommer invigningen att ske via Skellefteå kommuns Facebook lördagen den 26 september klockan 13.00.

Fakta Floraskolan

Floraskolan ligger på Morön i Skellefteå och rymmer 1000 elever från förskoleklass till årskurs 9. Till ytan är skolan 14 000 kvadratmeter och den är miljöcertifierad enligt miljöbyggnad silver, något som ställer höga krav på bland annat låg energiförbrukning, god ventilation och bra materialval. NCC har stått för generalentreprenaden med utföraransvar.

För mer information:

Anders Bergström, förvaltningschef för utbildning och arbetsmarknad
070-245 91 56

Anne Rönnberg, avdelningschef för grundskolan
072-454 68 03

Ämnen

Taggar

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32