Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Biblioteksböcker på fler språk när befolkningen växer

I takt med Skellefteå kommuns växande invånarantal ökar behovet av att låna böcker på andra språk än svenska. Biblioteken i Skellefteå kommun har därför gjort en betydande satsning för att bredda utbudet av litteratur på fler språk.

Inköpen av litteratur på andra språk baseras på besökarnas önskemål och förslag samt på bibliotekens egen statistik över utlån per språk.

– Vi har sett en ökad efterfrågan på böcker på fler språk från både barn och vuxna. Det känns roligt att kunna erbjuda ett rikt och varierat biblioteksutbud för alla invånare, säger Ulrica Hedsberg, enhetschef på Kultur och bibliotek.

  Stadsbiblioteket har prioriterat att köpa in böcker på engelska, där efterfrågan har varit allra störst. Men även böcker på många andra populära språk, som tyska, spanska, nederländska, finska, arabiska och hindi. Även närbiblioteken har gjort särskilda inköp för att möta efterfrågan. Prioriterade språk där inkluderar engelska, franska, spanska, tyska, ryska, ukrainska, somaliska, arabiska, persiska/dari och finska.

  – Tyvärr har det visat sig vara en utmaning att få tag på böcker på vissa specifika språk, men vi arbetar intensivt med frågan, säger Ulrica Hedsberg.

  Denna utökning av inköp av böcker har möjliggjorts genom ett extra tillskott i bibliotekens mediabudget.

  – Biblioteken har en viktig roll i den samhällsomvandling som kommunen genomgår och det är fantastiskt att se hur de anpassar verksamheten för att vara berikande för både gamla och nya invånare. Deras insatser är värdefulla för att främja litteratur, kultur och spridning av kunskap, säger Daniel Sjögren, ordförande i kulturnämnden.


   Kontaktperson:

   Ulrica Hedsberg, enhetschef på Kultur och bibliotek, 073-0959717, ulrica.hedsberg@skelleftea.se.

   Ulrica kan även förmedla kontakt till bibliotekarier som kan berätta om satsningen.

   Daniel Sjögren, ordförande i Kulturnämnden, 070–2963046, daniel.sjogren@skelleftea.se


   Ämnen

   Regioner

   Kontakter

   Agnetha Boström

   Agnetha Boström

   Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
   Emilie Sjölund

   Emilie Sjölund

   Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

   Skellefteå kommun

   Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

   Skellefteå kommun

   Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
   931 85 Skellefteå
   Sweden