Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Beslut om vilket område som får restriktioner på grund av kräftpest

Länsstyrelsen har idag officiellt beslutat om kräftsmitta i Skellefteå kommun och kan nu meddela i vilka områden som restriktioner kommer att gälla framöver.

Förra veckan bekräftades det att det fanns kräftpest i Skellefteälven och genom fler tester har man kunnat klargöra vilket område restriktioner kommer att gälla. Detta område sträcker sig över Skellefteälven från regleringsdammen vid Rengårds kraftstation till havet och samtliga tillrinnande vatten på den sträckan, upp till första vandringshinder för fisk. Det området kan dock komma att utökas.

– Vi kommer att fortsätta provfiska för att kartlägga ifall smittspridningen är större än det vi vet idag. Vi kommer också se om vi kan hitta källan till smittspridningen, säger Tony Söderlund, fiskerikonsulent, Skellefteå kommun.

Kräftpest är en smittsam sjukdom som riskerar att slå ut hela bestånd av svenska flodkräftor. Smittan sprider sig genom att kräftor, fiskeredskap och annat flyttas från ett vattendrag till ett annat. Därför är det viktigt att båtar, fiskeredskap med mera desinfekteras om de använts i det smittade området innan de sänks ner i annat vatten. Det införs även restriktioner angående kräftfiske.

– Det är viktigt att alla tar detta på allvar och följer de restriktioner som är beslutade. Annars kommer fler bestånd att slås ut, säger Tony Söderlund.

Under den närmaste tiden kommer det att sättas upp skyltar med information om kräftsmittan på olika platser i det smittade området.

Här kan du läsa fakta om kräftpesten och vilka restriktioner som gäller/åtgärder man bör ta.

För mer information, kontakta:

Tony Söderlund, fiskerikonsulent, 070-270 08 10

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden