Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bekräftad kräftpest i Skellefteälven


Analysen av de kräftor som hittats döda i Skellefteälven har idag bekräftat att de har drabbats av kräftpest. Restriktioner kommer nu att införas gällande vattnet.

I slutet av förra veckan väcktes misstankar om kräftpest i Skellefteälven efter att man funnit flera döda kräftor i vattnet.

Kräftorna skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för analys och där kunde man konstatera att det rörde sig om kräftpest.

– Nästa steg är nu att Länsstyrelsen, i dialog med kommunen, kommer att avgränsa vilket område detta gäller och förklara vattnet som pestsmittat. Då kommer även vissa restriktioner att införas, som till exempel hur fisket får bedrivas och hur båtar får flyttas, säger Tony Söderlund, fiskerikonsult, Skellefteå kommun.

Redan nu har Länsstyrelsen meddelat att man inom det smittade området inte får:

  • Fånga kräftor.
  • Saluhålla, sälja, köpa eller transportera okokta kräftor.
  • Använda fisk som betesfisk i ett annat vatten än det där den fångats.

Fiskeredskap, båtar, maskiner eller andra föremål som har använts i ett vatten inom ett område som har förklarats kräftpestsmittat får inte transporteras till någon annan sjö eller något annat vattendrag inom området eller föras ut ur området utan föregående desinfektering.

För mer information, kontakta:

Tony Söderlund, fiskerikonsulent, 070–270 08 10

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden