Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Artisten Emil Jensen kommer till Sara kulturhus med klimatföreställningen "Än susar skogen"


Emil Jensen är artisten, poeten och miljöaktivisten som prisats för sin ordkonst, musik och samhällsengagemang. Den 18 mars kommer han till Sara kulturhus med "Än susar skogen". Soloföreställningen är en programpunkt om klimat som lyfts i samband med att Skellefteå konsthall visar Bigert & Bergströms utställning "The Broken Greenhouse" och bastuverket "Solar Egg" för Riksbyggen.

Sommaren 2022 gjorde Emil Jensen en uppmärksammad turné genom Sverige, helt och hållet på cykel, som en personlig men konkret manifestation för artrikedom och hållbarhet. Klimatturnén fortsätter under 2023, men nu via tåg.

– ­Föreställningen handlar om livet på planeten, som en hyllning till den biologiska mångfalden, till alla som inte har en röst, till alla som ännu inte fötts, för fred på och med jorden. Då kändes det självklart att genomföra turnén i just denna form. Mycket snack och mycket verkstad, säger han.

"Än susar skogen" är bland alla larmrapporter en påminnelse om det snillrika livet på jorden, om träden, haven, floderna och svamparna, naturens rättigheter och den levande planet som vi så gärna vill ha kvar.

Genom åren har Emil Jensen släppt åtta album, fyra böcker och är sedan tidigare europamästare i poetryslam. Han har tagit emot Karl Gerhard-priset för sina texter, Evert Taube-priset för sitt låtskrivande och fått flera miljöpriser.

Ur motiveringen till Gustav Frödings lyrikpris:

”Bakom ridån av humor finns ett stort allvar och ett uppriktigt samhällsengagemang. I sitt skapande ställer han sig på de svagas och utsattas sida i kampen mot fördomar, hyckleri och maktmissbruk. Emil Jensen är en mångsidig konstnär som med sin personliga berättelse speglar vår tid.”

Föreställningen är gratis – men det finns begränsat antal platser.


Tid: Klockan 18 – 19.30

Plats: Scen 5, Sara kulturhus

Anmälan: https://emiljensenskelleftea.confetti.events/

Ansvarig kontaktperson: Maria Wallin, kulturförmedlare, maria.wallin@skelleftea.se

Pressbild: Margareta Bloom Sandebäck

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden