Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Annorlunda skolavslutningar

I år kommer alla skolavslutningar att se annorlunda ut och det beror förstås på att det inte får uppstå folksamlingar och trängsel. Allt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att motverka smittspridning under den globala pandemi som pågår just nu.

Studenterna kommer att ha sina utspring klassvis på gymnasieskolorna. Årskurs 1 och 2 i gymnasiet och introduktionsprogram har digitala avslutningar med sin klasser. Gymnasiesärskolan avslutar enligt schema klassvis på skolan.

-Därför har jag en vädjan, att alla respekterar de riktlinjer som finns om folksamlingar, så att varje avgångsklass kan ha sin avslutning, säger Birgitta Lindström, biträdande avdelningschef för gymnasiet I Skellefteå kommun.Samlas det människor kring skolorna, finns det risk att rektor att tvingas avbryta själva utspringet, säger Birgitta Lindström. Ska du hämta upp din student med bil, så vänta i bilen utanför skolans område, sager Birgitta Lindström.

Sedan är det viktigt att inte alla ungdomar samlas på torget eller annan plats under eftermiddagen och kvällen. Även om ungdomarna själva löper en mindre risk att bli sjuka i Covid-19, så påverkas den totala smittspridningen. I Skellefteå jobbar, frisfält, socialkontorets fältare, polis och några andra aktörer med att vara ute bland ungdomar när det är skolavslutning, festivaler med mera.

-Vi vill gärna se fler vuxna ute i offentliga miljöer, säger Anna Schönfeldt, drog-och brottssamordnare i Skellefteå kommun. Vi vet att det skapar en lugnande effekt och ökar tryggheten. Alla vuxna är välkomna att komma till Balderparkeringen den 9 juni kl 21.30 för att få lite information från oss som jobbar förebyggande bland unga, inför en promenad runt stan, säger Anna Schönfeldt.

I grundskolan slutar förskoleklass till årskurs 8 den 10 juni med en skoldag. Årskurs 9 har sin avslutning den 9 juni med klassvisa aktiviteter, och en del har gemensam lunch.


Fakta skolavslutningar i gymnasiet och grundskolan

Gymnasiet

Åk 1 gymnasiet och introduktionsprogram slutar 5 juni – digitalt

Åk 2 gymnasiet slutar 9 juni – digitalt

Åk 1–4 gymnasiesärskolan slutar 9 juni (klassvis med schema utan anhöriga)

Åk 3 gymnasiet slutar 9 juni (klassvis med schema utan anhöriga). De träffas klassvis tillsammans med mentor enligt ett schema och betygsutdelning sker i klassrummet. Sedan kommer det att ske ett utspring klassvis utan publik.

Grundskolan

Förskoleklass – Åk 8 slutar 10 juni (vanlig skoldag)

Åk 9 slutar 11 juni (klassvis med aktivitet. En del har gemensam lunch)

Mer information:

Birgitta Lindström, biträdande avdelningschef gymnasiet i Skellefteå kommun, 070-396 52 07

Anna Schönfeldt, samordning drog-och brottsförebyggande i Skellefteå kommun, 070-533 08 28

Ämnen

Taggar

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32