Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Alla kommunanställda utbildas i funktionsnedsattas rättigheter

Under hösten ska alla anställda och förtroendevalda i Skellefteå kommun genomgå webbutbildningen ”Ett Skellefteå för alla”. Den handlar om FN:s konvention kring funktionsnedsattas rättigheter och syftet är att höja kunskapen i ämnet.

– Skellefteå har länge legat i framkant i arbetet med tillgänglighet och delaktighet, men det har visat sig att kunskapsnivån generellt är ojämn på kommunens förvaltningar och hos politiker, därför görs den här satsningen, säger Elin Brännström, delaktighetssamordnare i Skellefteå kommun.

Förhoppningen är att utbildningen ska öka medvetenheten kring de här frågorna.

– Det handlar framför allt om att få de anställda att tänka vad de kan göra i sin yrkesroll för att få ett Skellefteå för alla, oavsett om man jobbar på förskola, i Stadshuset eller som maskinförare, säger Elin Brännström.

Det är kommunfullmäktige som har beslutat om att utbildningen ska genomföras och att den ska ha en klar koppling till Skellefteås funktionshinderspolitiska strategi och Skellefteå som plats. Unghästen har producerat utbildningen och den dagliga verksamheten Nöjesfabriken samt Skelleftebor med egna erfarenheter av att leva med funktionsnedsättningar i kommunen medverkar i utbildningsfilmerna.

Sammanlagt är det fyra filmer med olika teman och tillhörande frågor. Tanken är att filmerna ska ses och diskuteras på exempelvis arbetsplatsträffar.

Den sista filmen består av en humorsketch, där två kommunanställdas okunskap kring kommunens skyldigheter och hur det är att leva med funktionsnedsättningar ställs på sin spets.

– Vi vill absolut inte kränka någon eller göra oss roliga över personer som lever med en funktionsnedsättning. Snarare provocera myndigheter och beslutsfattare och kanske hitta en gnutta igenkänning hos oss kommunarbetare. Vi tänker att om man vill få till en förändring måste man ibland utmana för att få människor att haja till, säger Elin Brännström.

Filmerna ”Ett Skellefteå för alla” finns på Youtube och är tillgängliga för alla att se.

För mer information, kontakta:
Elin Brännström, delaktighetssamordnare, Skellefteå kommun: 070-540 28 28

Relaterade länkar

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden