Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

All skolverksamhet i Skelleftehamn samlas på Örjansskolan

Vid dagens sammanträde i för- och grundskolenämnden beslutades att Örjansskolan i Skelleftehamn ska byggas ut och byggas om för att skapa en samlad skolverksamhet från förskoleklass till årskurs 9 i området. När ombyggnationen är klar kommer verksamheten på Auraskolan att flyttas till Örjansskolan.

- Det här är ett beslut med positiva följder för de boende i Skelleftehamn. Det gör det möjligt att nå för- och grundskolenämndens mål om en återgång till stadieindelning enligt läroplanen. Det betyder att barnen kan gå på samma skola under hela grundskoletiden och dessutom göra det i moderna och funktionella lokaler, säger Fredrik Stenberg (S), ordförande i för- och grundskolenämnden.

I Skelleftehamn finns i dagsläget två skolor: Auraskolan för barn från förskoleklass till årskurs två och Örjansskolan som tar emot barn mellan årskurs tre och nio. Båda skolorna brottas med utrymmesbrist och byggnader med byggnadstekniska problem som skulle kräva omfattande renoveringar för att hålla modern standard. Att behålla båda skolorna skulle göra det omöjligt att genomföra nämndens beslut om återgång till stadieindelning, särskilt som elevantalet i framtiden beräknas öka.

- En skola med stadieindelning, där man går under hela sin grundskoletid, skapar en större trygghet och gör övergången mellan olika stadier lättare. Det ger också bättre förutsättningar för pedagogerna att möta elevers behov av stöd då man kan följa eleverna genom skolgången och på så sätt kvalitetssäkra bedömningen av deras prestationer, säger Henrik Bolin, för- och grundskolechef på förvaltningen för utbildning och arbetsmarknad, UTB.

-I Skellefteå kommuns investeringsbudget för 2023 till 2027 finns medel avsatta för grundskolan i Skelleftehamn. Med tanke på det renoveringsbehov som båda skolorna har är det bäst att fokusera resurserna på Örjansskolan genom att riva uttjänta byggnader och såväl bygga nytt som bygga om. På det viset skapar vi en skola som klarar kraven på moderna lärmiljöer och samtidigt ger möjligheten till sammanhållen stadieindelning, säger Fredrik Nilsson, fastighetschef på Skellefteå kommun.s

    Den nya Örjansskolan beräknas stå klar under läsåret 2026/2027. I samband med färdigställandet av Örjansskolan kommer verksamheten på Auraskolan att flyttas dit.


    För mer information:

    Fredrik Stenberg (S), ordförande för- och grundskolenämnden
    070 57 29 87

    Henrik Bolin, för- och grundskolechef
    073 052 94 29

    Fredrik Nilsson, fastighetschef
    070 315 70 65


    Ämnen

    Regioner

    Kontakter

    Agnetha Boström

    Agnetha Boström

    Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
    Emilie Sjölund

    Emilie Sjölund

    Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

    Skellefteå kommun

    Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

    Skellefteå kommun
    Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
    931 85 Skellefteå
    Sweden