Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Årets minoritetskommun Haninge prisas i Skellefteå

Ifjol utnämndes Skellefteå till 2019 års sverigefinska minoritetskommun vid en ceremoni i Östhammar, i år står Skellefteå som värd för evenemanget och delar ut priset till Haninge kommun i Sara kulturhus den 14 oktober.

Sverigefinländarnas delegation är en paraplyorganisation för den sverigefinska nationella minoriteten. Delegationen verkar på riksplanet, medan dess medlemsorganisationer arbetar på lokal och regional nivå. På Sverigefinnarnas dag den 24 februari varje år utser delegationen föregående års sverigefinska kommun. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma kommuners arbete till gagn för den sverigefinska minoriteten. 2019 fick Skellefteå kommun ta emot priset ”för att ha prioriterat barnens röst i samrådsförfarandet samt framgångsrikt arbetat med att skapa en strukturerad dialog med den sverigefinska minoriteten”. På grund av pandemin har utmärkelsen för 2020 inte kunnat delas ut förrän nu.

Ur motiveringen framgår bland annat att Haninge kommun, ”trots det svåra pandemiåret, har kunnat underhålla och utveckla sitt minoritetsarbete i kommunen. Detta tack vare en välfungerande och stödjande organisation och sina olika samverkansgrupper.” I Haninge kommun finns ett politiskt tillsatt rådgivande organ som genomför öppna samråd med den sverigefinska minoriteten.

- Vi vill gratulera Haninge kommun för det framgångsrika arbetet med att utveckla det finska förvaltningsområdet. Vi är också stolta över att Sverigefinländarnas delegation tidigare har uppmärksammat Skellefteå kommuns samrådsarbete. Tillsammans med företrädare för den sverigefinska minoriteten och Skellefteå finska förening fortsätter vi att förverkliga barns och ungas rättigheter, säger Ulla-Maija Pesola, Skellefteå kommuns finska informationssamordnare.

      Som representanter för Skellefteå kommuns samråd för sverigefinländare deltar Anderas Löwenhöök, oppositionsråd (m) och Agneta Hansson (v), kommunstyrelsens representant i samrådet. Priset överlämnas av Eivor Olofsson, ordförande i Sverigefinländarnas delegation.

      För mer information, kontakta:

      Andreas Löwenhöök, Skellefteå kommuns samråd för sverigefinnar, 070-307 53 45.

      Ämnen

      Regioner

      Kontakter

      Agnetha Boström

      Agnetha Boström

      Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
      Emilie Sjölund

      Emilie Sjölund

      Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

      Skellefteå kommun

      Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

      Skellefteå kommun
      Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
      931 85 Skellefteå
      Sweden