Gå direkt till innehåll

Nyhet -

White Arkitekter vann arkitekttävlingen om kulturhus och hotell i Skellefteå

Med bidraget ”Sida vid sida” vann White Arkitekter arkitekttävlingen som avgör hur Skellefteås nya kulturhus och premiumhotell ska se ut. Det står klart efter den prisceremoni som genomfördes på Skellefteå Stadshotell idag.

Arkitekterna Robert Schmitz och Oskar Norelius ligger bakom förslaget. Båda har varit med och vunnit arkitekttävlingar tidigare, Robert med Täbys kommunhus och Oskar med ett hotell i Älvsjö Centrum. Robert förklarar varför de valde att ställa upp i tävlingen:

– Blandningen av flera olika kulturverksamheter och ett hotell är en drömuppgift för oss arkitekter! Att Skellefteå dessutom satsar på trä och att projektet har en hög hållbarhetsprofil gjorde valet självklart.

– Den största utmaningen var att forma ett kulturhus för Skellefteåborna och att tydligt koppla ihop de olika verksamheterna med varandra för att möjliggöra utbyten. Det var även en utmaning att skapa en gemensam entré och mötesplats för både kulturverksamheterna och hotellet mot torget, och samtidigt skapa levande framsidor ut mot resten av kvarteret och det kommande resecentrum, tillägger Oskar Norelius.

Väl fungerande juryarbete
Harriet Wistemar, kommunarkitekt i Skellefteå kommun och en av tävlingens jurymedlemmar, är nöjd med resultatet:

– Med elva starka viljor och vitt skilda kompetenser i juryn är det fantastiskt att bedömningsarbetet ändå fungerat så bra. Vi hade många oerhört välgjorda förslag bland de tävlande, men i slutändan var det ”Sida vid sida” som bäst mötte de krav och önskemål vi hade ställt i tävlingsprogrammet.

Etablerat arkitektföretag
White Arkitekter är Europas tredje största arkitektföretag med över 800 medarbetare på 14 kontor i Sverige, Danmark, Norge och England. Bland deras aktuella stora projekt finns Kiruna stadsflytt, Slussen i Stockholm, Norra Kajen i Sundsvall och Oslo havnepromenade.

Kommunens planeringschef Lars Hedqvist och Hilding Holmqvist, ägare Pite Havsbad AB, båda jurymedlemmar och byggherrar för kulturhuset respektive hotellet, känner sig trygga med det vinnande arkitektföretaget:

– Fördelen med ett så etablerat arkitektföretag är att de har massor med erfarenhet i ryggen. De har dessutom redan jobbat med projekt i Sveriges norra del och känner till våra förutsättningar vad gäller klimat och väder med mera, säger Hilding Holmqvist.

Anpassningar och förändringar under projektering
Av 55 tävlande förslag kom en tredjedel från 10 olika länder utanför Sverige. En övervägande andel bidrag kom från etablerade arkitektföretag, men en fjärdedel var förslag från arkitekter som bildat nya konstellationer.

Det vinnande förslaget ses som en programskiss som under projekteringen 2016-2017 utvecklas till ett färdigt projekt med preliminär byggstart under 2017.

– Både större och mindre förändringar kan ske under projekteringen, men samtidigt får inte det färdiga projektet komma så långt från skissen att ursprungsidén inte känns igen, förklarar Therese Bäckström Zidohli, projektledare Kulturhus Skellefteå.

Ytterligare prisvinnare
Juryn delade även ut ett andra pris till förslaget ”Möjligheternas hus” av arkitekterna Filip Lipinski, Juras Lasovsky, Hanna Johansson. Fem bidrag belönades med hedersomnämnanden:

  • Kulturhuset där det sker, Av Liljewall Arkitekter från Sverige genom Karl Palmberg, Lars Olausson och Marzia Bergo
  • Rivertale, av AART Architects från Danmark genom Anders Tyrrestrup, Anne Sofie Buur, Mads Bjerre Olesen, Katarina Trapp och Line Rohr Kristensen.
  • Röda huset, av Wingårdh Arkitektkontor från Sverige genom Gert Wingårdh och Jonas Edblad.
  • Soltrappan, av Sandellsandberg Arkitekter AB och Tyréns Arkitekter från Sverige genom Ove Nilsson, Moa Öst, Thomas Sandell och Navid Christensen.
  • Stjärnan 6475, av Worksonland Arkitektur og Landskap AG från Norge genom Grini Mölle och Agustin Sebastian.
  • Det vinnande förslaget ”Sida vid sida” visas i sin helhet i Skellefteå Stadshus, och du kan även se det vi denna länk:

    Sida vid sida (pdf, nytt fönster)

    Juryns motivering
    "Sida vid sida är ett elegant och tilltalande hus, uppbyggt av enkla volymer, som väl sammanfogar

    programmets olika delar till en fungerande enhet, där alla verksamheter får en tydlig identitet sida vid sida, samtidigt som de utmanas till nya samarbeten genom flexibla ytor att utnyttja gemensamt"

    Bildgalleri - vinnande bidrag

    Ämnen

    Regioner

    Kontakter

    Agnetha Boström

    Agnetha Boström

    Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
    Emilie Sjölund

    Emilie Sjölund

    Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

    Skellefteå kommun

    Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

    Skellefteå kommun
    Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
    931 85 Skellefteå
    Sweden