Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Socialkontoret anmäler två fall av Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Skabbutbrott
Under hösten uppvisade två personer på ett äldreboende symptom i form av utslag och klåda. Skabb misstänktes och kunde också diagnostiseras kort därefter.

Den person som först uppvisade symtom hade sedan två månader fått aktiv symtombehandling och konsultativa insatser från specialistmottagning utan att den direkta orsaken kunde konstateras. Händelsen har nu utretts och för att minska risken för att liknande situation uppstår igen kommer bland annat informationsinsatser för ökad uppmärksamhet att genomföras för övriga enheter inom äldreomsorgen. Sammanlagt har 11 boende, samtliga på en av äldreboendets enheter, behandlats.

Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt Lex Maria.

Krossad medicin till fel patient
Ett långtidsverkande läkemedel som inte får krossas krossades ändå och gavs till fel patient. Patienten fick vård på akutmottagningen och kunde återvända till äldreboendet samma eftermiddag.

Händelsen har nu utretts för att minska risken för att liknande situation uppstår igen. Bland annat kommer länets gemensamma modell för läkemedelsgenomgångar att repeteras.

Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt Lex Maria.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden