Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Smarta Västerbotten visade upp sig i Visby

Det Västerbottensbaserade digitaliseringsprojektet Sense Smart Region, där Skellefteå har en tongivande roll, uppmärksammades under i Almedalsveckans första dag. För politiker och andra intresserade berättade företrädare för projektet hur man jobbar för att transformera det vidsträckta Västerbotten till en rundare region.

- Framtiden är redan här, den är bara lite ojämnt fördelad, citerade Region Västerbottens utvecklingsstrateg Magnus Rudehäll science fictionförfattaren William Gibson, då han presenterade den regionala digitala agendan.

Arbetet innebär både utmaningar och möjligheter. Det handlar i korta drag om att med hjälp av kommunikationsteknologi integrerad i vardagen skapa jämlika förutsättningar för människor att leva både i stad och på landsbygd, men också om att skapa konkurrenskraft, tillväxt och innovationsförmåga – även i ett internationellt perspektiv.

Samhällsnyttiga innovationer
Tillsammans med Luleå tekniska universitet och IoT Sverige (Internet of Things) visade Region Västerbotten på hur man med digitala sensorer och öppna data kan skapa samhällsnyttiga innovationer, som i sin tur kan öka värdet av upplevelser, tjänster och produkter. Exempelvis kan ett hustillverkande företag få ökad konkurrenskraft genom att erbjuda tilläggstjänster som fuktmätning och med hjälp av ”sakernas internet”, där saker kan interagera med sina användare.

- De första två projektåren bygger vi upp en plattform som sedan företag och organisationer kan bygga smarta tillämpningar, tjänster och produkter på, berättade Christer Åhlund, professor i distribuerade datorsystem och vetenskaplig ledare för möjliggörande informations- och kommunikationsteknik (IKT)vid Luleå tekniska universitet.

Med geotaggning kan man skapa nyttig information och presentera en ”förstärkt verklighet”, som den turistapp som tagits fram för Gammplatsen i Lycksele. Det är ett av två pilotprojekt inom ramen för projektet. Det andra handlar om luftkvalitetmätning i Skellefteå där sensorer mäter och rapporterar i realtid. I Skellefteå kommun finns sedan tidigare projektet Smarta hem och tillämpningar inom hemtjänstens verksamhet. Skellefteå Kraft satsar på smart el och har dragit igång en testverksamhet där bland annat Skelleftebor som har värmepump inbjuds att delta.

En utmaning är att hitta lösningar som fungerar i både stadsmiljö och landsbygd. I brist på bandbredd tittar man på andra lösningar, bland annat på modeller med servrar som placeras ut i glesbygd och som kan komprimera information och processa lokalt.

Hälsa och omvårdnad en stor del av det kommunala uppdraget och ett starkt expansivt område med många tänkbara tillämpningsområden. Välfärdteknik och e-hälsa är redan vedertagna begrepp i ett län som har demografiska och geografiska utmaningar på en yta lika stor som hela Skåne.

- Självklart måste vi satsa på att denna infrastruktur. Det finns ett stort förädlingsvärde i detta projekt. Om tio år kan vi nog skratta åt att vi ens funderade över det, sa Skellefteås kommunalråd Lorents Burman i den efterföljande paneldebatten.

Dessa aktörer samarbetar för att skapa den smarta regionen:

Sokigo (f d Cartesia) i Lycksele, Skellefteåföretagen DataDuctus och North Kingdom, Umeå kommun och Luleå tekniska universitet är partners. Projektet finansieras av EU:s regionala utvecklingsfond med Region Västerbotten och Skellefteå kommun som delfinansiärer. Kommunen, Skellefteå kraft och Dataföreningen i Norr, deltar också ideellt i projektet.

På Region Västerbottens webbplats kan du ta del av filmsekvenser från seminariet

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden