Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Skellefteå kommun stänger ned kommentarsflöde med rasistiskt innehåll

Den 20 juni 2016 skickades en fråga in via Skellefteå kommuns Facebooksida angående att kommunen hjälper ensamkommande ungdomar med kostnader för körkortsutbildning. Efter att kommunen besvarat frågan i två omgångar utvecklades kommentarstråden  till en diskussion med stort antal kommentarer som innehöll både rasism och grovt språk. Kommunen tog därför beslutet att stänga ner tråden efter arkivering.

– Vi har en kommentarspolicy som förbehåller oss rätten att ensidigt avgöra om vi kan ta bort kommentarer som innehåller exempelvis rasistiska yttranden och kränkningar av olika slag. Vanligen brukar det handla om enstaka kommentarer men den här tråden delades till väldigt många även utanför kommunen och till slut blev innehållet till stor del så obehagligt och osakligt att vi tog beslutet att stänga ner hela tråden, berättar Gabriella Hahr Werkmäster, kommunikationschef på Skellefteå kommun.

Angående kommunens bidrag till ensamkommande ungdomars körkortsutbildning handlar det om 5-8 personer årligen som får hjälp med vissa av kostnaderna. Linda Larsson, verksamhetschef enheten för grupphem EKB, förtydligar:

– För barn och ungdomar i Sverige föreligger ett föräldraansvar upp till 21 år vid gymnasiala studier. För ensamkommande barn som saknar vårdnadshavare i landet har socialtjänsten detta ansvar. Vår och även ungdomarnas önskan är att så snart som möjligt bli integrerade medborgare som kan bidra i samhället. För att uppnå detta har vi flera insatser där vi satsar på etablering inför framtiden, en del av detta är att vi stöttar ungdomarna med vissa delar kring deras möjlighet att ta körkort.

Teoridelen utgör inte någon kostnad, bidraget till körlektion är individuellt utifrån hur många individen behöver. Ungdomarna står även för en del av kostnaden själva. Linda kan också intyga att de här åtgärderna gett effekt.

– Under många år har vi sett att våra ensamkommande ungdomar har lättare att etablera sig och få ett arbete om de har ett körkort. Skellefteå kommun har stora geografiska utmaningar där körkort i högre utsträckning efterfrågas. Våra tidigare ensamkommande, nu vuxna, har arbete bland annat på våra boenden för ensamkommande samt inom stöd och service, hemtjänst, restaurang och bygg med mera.

Fakta

  • Bidraget har funnits sedan 2008
  • Bidraget individprövas. Det är inte alla ensamkommande som får bidraget.
  • Sedan 2008 har vi gett bidrag till 63 körkort. Av de personer som klarat körkortet jobbar idag 37 personer, 17 studerar och 9 personer har vi ingen kännedom om 
  • Socialtjänsten har samma regler för bidrag till körkort för alla placerade ungdomar utan vårdnadshavare oavsett om ungdomarna är födda i Sverige eller utomlands.

Kommunens riktlinjer för sociala medier

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden