Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Skellefteå kommun får ännu en utmärkelse för sitt tillgänglighetsarbete

Skellefteå kommun är bäst i länet för andra året i rad när det gäller tillgänglighet och har på kort tid klättrat till femte bästa kommun i landet i Humanas Tillgänglighetsbarometer 2016.

- I november fick vi ta emot ett hedersomnämnande i Access City Award-tävlingen i Bryssel och nu utses vi som länsbästa i Humanas tillgänglighetsbarometer och femte bästa kommun i Sverige. Det är klart att det är oerhört motiverande att fortsätta jobba för ett Skellefteå där alla verkligen kan vara med och bidra, säger Alexandra Sundberg, delaktighetssamordnare i Skellefteå kommun.

Humana är Sveriges största företag inom personlig assistans och individ- och familjeomsorg. I Humanas Tillgänglighetsbarometer, som genomförs för sjunde året i rad, har 194 kommuners arbete med att göra samhället tillgängligt för personer med funktionsnedsättning granskats.

Riksdagsbeslut på att undanröja enkelt avhjälpta hinder
Enligt riksdagsbeslut skulle så kallade enkelt avhjälpta hinder varit undanröjda senast år 2010. Granskningen visar att målet fortfarande är långt ifrån uppnått och att även insatser som kan rymmas inom budget uteblir på många håll. 

Det finns också enskilda kommuner som visar framfötterna. I Humanas Tillgänglighetsbarometer 2016 har kommunernas arbete betygsatts och Gävle kommun rankas högst följt av Halmstad på andraplats, Sala på en tredjeplats, Västerås på fjärde plats och Skellefteå på femte.

- Från tionde plats i fjol till en femteplacering i år, bra jobbat, konstaterade Maria Öhrner, regionchef för Humana i norr, när hon delade ut utmärkelsen i samband med socialnämndens sammanträde den 15 december.

Kommunfullmäktiges ordförande Tomas Marklund tog emot diplomet.

- Man ska inte göra sig märkvärdig, som författaren P-O Enquists mamma sa, men vi är förstås väldigt stolta, sa Marklund som också framhöll att delaktighet för alla oavsett funktionalitet är en viktig demokratifråga.

Skellefteå kommuns framgång på tillgänglighetsområdet kan kopplas till en tydlig styrning över alla verksamhetsområden genom den funktionshinderspolitiska strategin Ett Skellefteå för alla.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden