Gå direkt till innehåll
Bengt Ivansson, näringslivschef i Skellefteå kommun
Bengt Ivansson, näringslivschef i Skellefteå kommun

Nyhet -

Skellefteå en urstark exportkommun

Skellefteå kommun stod under förra året för 54 procent av Västerbottens totala export. Det visar en rapport från Business Sweden.

– Ett fantastiskt kvitto på att Skellefteås näringsliv är avgörande för hela Västerbotten och dessutom viktigt för Sverige. Vi har starka exportföretag, både stora och små, som når långt ut i världen, säger Bengt Ivansson, näringslivschef i Skellefteå.

Rapporten, som släpptes i april, visar också att den viktigaste typen av varor som Sverige exporterade under 2016 var verkstadsvaror av typen maskiner, elektronik, telekommunikation och fordon för vägar. Det är också den typen av varor som i stor utsträckning tillverkas av företag runt om i Skellefteå kommun.

Förutom metallföretaget Boliden, som ju tillhör storspelarna, pekar Bengt Ivansson på flera exempel på exportföretag i Skellefteå. Scandinavian Terrain Vehicles, Renholmen och Valutec som tillverkar och exporterar terrängfordon, sågverksutrustning och virkestorkar, är tre exempel på mindre företag som tagit klivet ut p internationella marknader. I Skellefteå kommun finns också en branschbredd som Ivansson är noga med att lyfta fram.

– Sett till vår storlek så har vi ovanligt stark branschbredd. Latitud 64, världsledande på discar till discgolf, BioCool, som revolutionerat världens vattenrening och givetvis North Kingdom, designbyrån med hela världen som arbetsfält, är fina exempel på hur mycket vi bidrar med till världens marknader, säger Bengt Ivansson.

Rapporten visar också att hela Västerbottens export ökat med drygt 55 procent mellan 2000 och 2016. Mellan 2013 och 2016 ökade dessutom det totala varuexportvärdet från Västerbotten med 19 procent, vilket är den tredje snabbaste ökningen i landet.

– Vi har all anledning att känna framtidstro, både i Skellefteå och Västerbotten. Och vi ska slå vakt om och utveckla såväl de enskilda företagen som kommunens näringsliv, säger Bengt Ivansson.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden