Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vattenkokningen ger effekt - färre insjuknar i Skellefteå

– I ett läge när proverna inte visar på några parasiter kan det alltid uppstå spekulationer och vi vill verkligen betona att allt talar för att det är vattnet som är smittkällan, säger kommunchef Kristina Sundin Jonsson. Det kommer att bli jobbigt, det kommer att bli annorlunda, men vi måste fortsätta koka vattnet, avslutar hon.

Under nästa vecka ska räddningstjänsten hjälpa till med att köra ut vatten till vattentankarna som är utplacerade. Tre av brandmännen ska under måndag och torsdag arbeta med att köra färskvatten i tankbilar. Provtagningen fortsätter också nästa vecka enligt den plan som är framtagen. Ytterligare provsvar från Smittskyddsinstitutet väntas inte förrän tisdag eller onsdag i nästa vecka.

Idag har det också planerats för vilka förskolor som ska få vattendunkar. Det är viktigt för föräldrar att komma ihåg att skicka vatten med de barn som vill ha det som måltidsdryck.

Vattenkokningen gäller bara de som får vatten från vattenverket Abborren och det är 40 000 abonnenter. Karta finns på kommunens hemsida www.skelleftea.se/smitta eller ringa och fråga i kommunens kundtjänst.

De som inte behöver koka vattnet får sitt vatten från Slind eller bor i andra samhällen, med egna vattenverk. Till exempel Bureå, Lövånger, Burträsk, Byske, Boliden, Jörn. Eller de som har egen brunn.

Läget inom sjukvården
Fram till imorse hade drygt 11 500 personer svarat på webenkäten och över 5 700 angett att de haft magsjukesymtom sedan den första april.

– Antalet nyinsjuknande sjunker vilket talar för att vattenkokningen har effekt, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark. Vi uppmanar alla att vara tålmodiga och fortsätta med kokning tillsvidare Ytterligare typning av Cryptosporidieparasiten på Smittskyddsinstitutet är klar. Den visar på den typ av undertyp som är väl känd vid stora vattenburna utbrott med smitta till människa, avslutar Stephan Stenmark.

Senaste dygnet har fem patienter sökt på akutmottagningen med symtom på magsjuka, varav tre har blivit inlagda på vårdavdelningar. Totalt är just nu 17 patienter inlagda med magsjukesymtom. Bland personalen på sjukhuset har totalt tio sjukanmält sig på grund av magsjuka. Antalet telefonsamtalen till sjukvårdsrådgivningen som handlar om magsjukesymtom har minskat från 40 till 25.

Beläggningssituationen är ansträngd på lasarettet, men ändå under kontroll. Medicinkliniken har lediga vårdplatser. Kirurgklinikens avdelning 8 är en veckoavdelning och stänger för helgen. Patienterna därifrån överförs till andra kirurgavdelningar. Tungt tryck på IVA.

Anmälan om misstänkt miljöbrott
Vid dagens presskonferens informerade också bygg- och miljökontorets chef Göran Åström att en anmälan om misstanke av miljöbrott var överlämnad till polisen för utredning. Att släppa ut orenat avloppsvatten är ett brott enligt miljöbalken, och enligt miljöbalken är tillsynsmyndigheten skyldig att polisanmäla misstänkta miljöbrott. Även om de inte vet vem som är skyldig till brottet.

Kontaktpersoner för media:
Eva Feil, Skellefteå lasarett, sök via växeln 0910-77 10 00
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, Västerbottens läns landsting, 070-969 51 40
Kristina Sundin Jonsson, kommunchef 070-608 89 69
Stefan Johansson, VA-chef 070-224 15 84

För media:
Den här helgen skickas inga pressmeddelanden ut, om inget oväntat händer. Nästa vecka blir det pressmeddelanden och någon enstaka presskonferens.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden