Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vattenkokningen blir långvarig i Skellefteå

– Vi har svävat mellan hopp och förtvivlan, säger kommunchef Kristina Sundin Jonsson. Men nu vet vi av Livsmedelsverkets nationella VAKA-grupp att det är ytterst sannolikt att provsvaren fortsätter att vara negativa. Eftersom det är människors hälsa det handlar om kan vi inte göra något annat än att följa Smittskyddsenhetens rekommendationer, och det är att fortsätta koka vattnet tills en UV-anläggning är på plats och ledningsnätet är spolat, fortsätter Kristina Sundin Jonsson. Det innebär att vi kan få koka vattnet i flera månader, avslutar Kristina.

Arbetet inom kommunen övergår från en akutfas till en arbetsfas för att säkerställa kommunens verksamhet och kunna arbeta med att lösa problemet med vattnet. En plan för provtagning framöver ska tas fram, spårning av smittkällan pågår, en plan för renspolning av ledningsnätet för dricksvattnet ska tas fram.

Nya vattenprover har tagits och skickats till Smittskyddsinstitutet där analyserna pågår under den här veckan.

Varför tar det så lång tid att få fram en UV-anläggning till vattenverket Abborren?
– UV-anläggningar skräddarsys till det vattenverk där det ska användas, säger Kristina Sundin Jonsson. Efter samtal med VAKA-gruppen vet vi hur viktigt det är att hitta rätt typ av UV-anläggning. Leveranstiden på UV-anläggningen är tre månader om vi skulle beställa en ny eftersom de tillverkas på beställning. Men vi jobbar dock på att hitta andra lösningar, och vår högsta prioritet är att hitta en anläggning så snabbt som möjligt, avslutar Kristina Sundin Jonsson.

Läget inom sjukvården
Fram till imorse hade drygt 10 700 personer svarat på webenkäten och över 5 300 angett att de haft magsjukesymtom sedan den första april.

Senaste dygnet har åtta patienter sökt på akutmottagningen med symtom på magsjuka, varav tre har blivit inlagda på vårdavdelningar. Totalt är just nu 17 patienter inlagda med magsjukesymtom. Bland personalen på sjukhuset har totalt elva sjukanmält sig på grund av magsjuka. En majoritet av samtalen till sjukvårdsrådgivningen fortsätter att handla om magsjukesymtom.

Beläggningssituationen ser något bättre ut jämfört med föregående dygn, men överbeläggning rapporteras på några avdelningar.

Kontaktpersoner för media:
Eva Feil, överläkare och ordförande i katastrofkommittén, Skellefteå lasarett, 070-242 45 11 eller sök via växeln 0910-77 10 00
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, Västerbottens läns landsting, 070-969 51 40
Kristina Sundin Jonsson, kommunchef 070-608 89 69
Stefan Johansson, VA-chef 070-224 15 84

För media: Nästa pressmeddelande planeras imorgon efter klockan 14.00.

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden