Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

UV-anläggningar på gång till Skellefteå

Norrvatten och Växjö kommun hjälper Skellefteå kommun med UV-anläggningar.
– Vi har fått en fantastisk hjälp från hela ”Vatten-Sverige”, säger kommunchef Kristina Sundin Jonsson. Tack vare det kan vi nu idag presentera ett huvudalternativ med UV-anläggningar från både Växjö kommun och Norrvatten, avslutar hon.

Anläggningar från dels Växjö och Norrvatten bedöms passa Abborrverket i Skellefteå. Norrvatten är ett kommunalförbund som består av fjorton medlemskommuner norr om Stockholm. Växjö kommun har bytt vattentäkt till en grundvattentäkt och behöver inte sina UV-anläggningar och Norrvatten har en UV-anläggning i en reservvattentäkt.

Nu startar först nedmontering av anläggningarna som sedan ska fraktas till Skellefteå, dit de anländer i slutet av veckan. Innan de kan monteras ska olika förberedelser enligt en checklista göras i vattenverket. Sedan ska UV- anläggningarna monteras och en specifikation på hur UV-anläggningen ska drivas ska också tas fram. Beroende på hur råvattnet ser ut ska UV-anläggningen skötas på olika sätt.

– Om allt går enligt planerna är vår målsättning att att börja renspola ledningsnätet i månadsskiftet maj/juni, säger Stefan Johansson, vatten- och avfallschef i Skellefteå kommun. Hur lång tid renspolningen tar får vi återkomma till men vi samarbetar med VAKA-gruppen och Smittskyddsenheten.

Sedan fortsätter den utökade provtagningen för att säkerställa att källan till Cryptosporidiumutbrottet inte finns någonstans efter ledningsnätet. I den provtagningen har en indikatorbakterie hittats i ett vattenprov i ett vattentorn uppe på Solbacken. Ett nytt prov har tagits där imorse för att bekräfta det första provsvaret.

– Provsvaret visar att vi har spår av avloppsvatten i dricksvattnet och det bekräftar att vår tes stämmer. Att det är vattnet som är den troliga orsaken till allt detta och därför är det viktigt att fortsätta att koka vattnet, säger Kristina Sundin Jonsson.

Läget inom sjukvården
Fram till imorse hade 12 071 personer svarat på webenkäten och 5 979 har uppgett att de haft magsjukesymtom sedan den första april. Antalet nyinsjuknade sjunker och planar ut från två dagar efter att vattenkokningen infördes. Detta talar starkt för att vattenkokningen har effekt.

– Det är fortfarande viktigt att nyinsjuknade fyller i enkäten som finns på www.skelleftea.se/smitta, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.

Det finns nu 98 bekräftade fall av Cryptosporidium i avföringsprover från sjuka patienter sedan den 15 april. På Skellefteå lasarett är läget ungefär oförändrat jämfört med igår vad gäller inneliggande patienter med magsjukesymtom.

Fakta
Vattenkokningen gäller bara de som får vatten från vattenverket Abborren och det är 40 000 abonnenter. Karta finns på kommunens hemsida www.skelleftea.se/smitta eller ringa och fråga i kommunens kundtjänst.

De som inte behöver koka vattnet får sitt vatten från Slind eller bor i andra samhällen, med egna vattenverk. Till exempel Bureå, Lövånger, Burträsk, Byske, Boliden, Jörn. Eller de som har egen brunn.

En frivillig resursgrupp, FRG, är en form av samarbete mellan kommun och frivilliga, som ger kommunen tillgång till extra personalresurser vid kriser. De ska nu köra ut tio liters vattendunkar till förskolor med 2-3 avdelningar.
Läs mera om FRG här: http://www.skelleftea.se/default.aspx?id=3436&ptid=0

www.skelleftea.se/prioriteradeforskolor Här finns listan på de förskolor som är prioriterade.

www.norrvatten.se

Kontaktpersoner för media:
Kristina Sundin Jonsson, kommunchef 070-608 89 69
Stefan Johansson, VA-chef 070-224 15 84
Eva Feil, överläkare och ordförande i katastrofkommittén, Skellefteå lasarett, sök via växeln 0910-77 10 00 (efter kl 16.30 mobil 070-242 45 11)
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, Västerbottens läns landsting, 070-969 51 40

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden