Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Utredningen pågår för att hitta källan till utbrottet

Nu har bygg- miljökontoret i Skellefteå fått svaret från tekniska kontoret på en begäran om redovisning av kända och möjliga nödutlopp för avloppsvatten till Skellefteälven och biflöden.
Svaret är en del i bygg- och miljökontorets utredning om hur Cryptosporidium har kunnat komma in i dricksvattnet.

– Målsättningen med utredningen är att vi ska ha ett sannolikt scenario under sommaren för hur Cryptosporidium har kunnat komma in i dricksvattnet, säger Göran Åström, chef på bygg- och miljökontoret. Mot bakgrund av de uppgifter vi har idag bedömer vi att det kommer att bli svårt att hitta den ursprungliga källan till sjukdomsutbrottet, avslutar Göran Åström.

I svaret framgår att det finns nödutlopp från avloppsledningsnätet uppströms och strax nedströms vattenverket som kan medföra risk för förorening av dricksvattnet. Tekniska kontoret har konstaterat att bräddningar av avloppsvatten skett i vissa av dessa nödutlopp under vintern och våren.

Enligt tekniska kontoret sker bräddning för att säkerställa att avloppsvatten, vid höga flöden, inte trycks baklänges in lågt belägna fastigheter. Höga flöden uppstår till exempel vid snösmältning och kraftiga regn. Då kan avloppsvatten rinna över till dagvattenledningar och vidare ut till älven.

Bygg- och miljökontoretlägger dessa uppgifter till den utredning som pågår. De följer sedan tidigare upp enskilda avloppsanläggningar och speciellt en gemensam anläggning vid Lund. Bygg- och miljökontoret samlar också in uppgifter som ska ligga till grund för SMHI’s beräkningar av vattenströmmar i älven.  Bygg- och miljökontoret ska också se om det går att koppla sjukdomsfall orsakade av Cryptosporidium med kända uppgifter om utsläpp av avloppsvatten.

Bygg- och miljökontoret är tillsynsmyndighet och kan ställa krav på åtgärder för att säkerställa dricksvattnet. De fortsätter även att utreda de tips från allmänheten som kommer in om utsläpp av avloppsvatten.

Fakta
Ett avloppssystem för en tätort som Skellefteå är uppbyggt av spillvattenledningar (avlopp) och dagvattenledningar (för regnvatten) och sedan gammalt en del ledningar som leder bort både avlopp och regnvattnet. Dagvattenledningar leds till närmsta vattendrag till exempel Skellefteälven.

Spillvattnet måste ibland för att ta sig över höjdskillnader i ledningsnätet pumpas upp på en högre nivå. Dessa pumpstationer måste vara utrustade med en ”säkerhetsventil” ett nödutlopp. Nödutloppen är till för att förhindra att avloppsvattnet rinner in bakvägen till fastigheterna  uppströms pumpstationen. Om en pumpstation skulle stanna på grund av ett strömavbrott måste avloppet  kunna rinna ut via nödutloppet.

Nödutloppet leds antingen ut i en dagvattenledning eller om pumpstationen ligger så till direkt ut i älven. Samma  situation gäller om det skulle bli så stora flöden att inte  pumparna tar undan allt vattnet.  Då rinner en del av avloppsvattnet ut via nödutloppet. Denna beskrivning av ett avloppssystem är en vanlig lösning och inte alls specifik för Skellefteå.

Mer information:
Göran Åström
Förvaltningschef för bygg- och miljökontoret
Skellefteå kommun
070-583 58 30

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden