Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Utredning om kränkande särbehandling visar på brister inom Skellefteå kommun

I februari 2020 anmälde en medarbetare inom Skellefteå kommun, chefer och tidigare kollegor för kränkande särbehandling. Med anledning av ärendets komplexitet tillsattes en oberoende extern utredare.

Utredaren har tittat närmare på ett femtiotal situationer och gör bedömningen att några av dessa kan anses kränkande. Utredningen visar också att det finns brister i bland annat hur kommunen har följt interna processer och rutiner, hur ärendet dokumenterats och överlämnats mellan chefer.

-Vi vill inte att någon person som arbetar inom Skellefteå kommun ska utsättas för kränkningar. Vi tar detta på allvar och ser utredningen som en viktig del i vårt förbättringsarbete, säger Joakim Lundin, personalchef i Skellefteå kommun.

Utredningen består av två delar där den första handlar om att utreda de anmälda kränkningarna och den andra om att se över hur kommunens processer fungerar och vilka utvecklingsområden som finns. Den här utredningen kommer, tillsammans med den pågående kommunövergripande utredningen om arbetsmiljön inom Skellefteå kommun, att ligga till grund för den åtgärdsplan som ska presenteras i mitten av juni.

-Vi har fått rapporten och nu kommer vi att gå igenom de bedömningar som utredaren har gjort. Vi kommer att göra en arbetsrättslig bedömning för att se om vi behöver vidta några arbetsrättsliga åtgärder, säger Birgitta Holmström, förhandlingschef Skellefteå kommun.

För mer information kontakta:
Joakim Lundin, personalchef Skellefteå kommun, telefon 070-176 00 34
Birgitta Holmström, förhandlingschef Skellefteå kommun, telefon 070-393 94 73

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden