Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Utredning av eventuellt missförhållande inom handikappomsorgen

I februari 2010 gjordes en anmälan om att en anställd under en arbetsdag begått fysiska övergrepp och uppträtt kränkande mot en brukare. Under våren 2010 utreddes anmälan av Håkan Lundmark, avdelningschef inom handikappomsorgen. Utredningen slutfördes i juni 2010 då uppgifterna i anmälan inte kunde styrkas.

Anmälan blev återigen aktuell då anmälaren kontaktade föräldrarna i april 2011 och då också beskrev en ytterligare händelse som ska ha inträffat före jul 2010. Socialchef Lotta Svärd beslutade då att arbetsgivaren skulle göra en ny fördjupad utredning. Syftet med utredningen var att belysa händelserna den aktuella arbetsdagen och den ytterligare händelsen och utreda om det finns något missförhållande på det aktuella boendet och om det förekommit övergrepp, kränkningar eller dåligt bemötande.

Under utredningens gång har totalt 18 personer intervjuats; hela den aktuella personalgruppen, tidigare personal, anmälaren, brukarens föräldrar och boendechefen.

Utredningen har inte kunnat styrka att några övergrepp har skett den aktuella dagen och inte heller att den anmälde vid andra tillfällen använt våld mot brukaren. Det har inte heller gått att finna stöd för uppgifterna om verbala kränkningar. Det som kommit fram är att den anmälda kan ha sämre tålamod, högre röstläge och inte alltid i stunden valt rätt arbetsmetod. Hon beskrivs även som arbetsam, glad och snäll. Det har inte gått att styrka att hennes bemötande varit oacceptabelt.

Föräldrar och god man har muntligen informerats om utredningen och dess resultat. De ger uttryck för fortsatt förtroende för både boendet och den utpekade personen. Brukaren har under de senaste åren gjort framsteg i hälsa och utveckling, framförallt upplever föräldrarna att brukaren mår bra i sitt boende vilket talar emot att det skulle vara något missförhållande på boendet.

Utredningarna aktualiserar frågan om värdegrund, bemötande och metoder. En fråga som är ständigt levande inom socialtjänsten. Handikappomsorgen har arbetat med detta under flera år. Våren 2010 arbetade det aktuella boendet med värdegrundsfrågor och kommer under hösten 2011 att fortsätta med bemötande och arbetsmetoder.

För mer information, kontakta:
Gunilla Åström(S), socialnämndens ordförande, 070-397 44 65
Kenneth Fahlesson(S), socialnämndens vice ordförande, 070-346 05 03
Daniel Öhgren (C), ledamot socialnämnden, 073-064 70 64
Lotta Svärd, socialchef, socialkontoret, 076-133 56 50
Helena Delborn, informatör, socialkontoret, 070-374 77 04

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden