Gå direkt till innehåll
Lorents Burman fick Trästad Sveriges utmärkelse "Årets gnista 2018".
Lorents Burman fick Trästad Sveriges utmärkelse "Årets gnista 2018".

Pressmeddelande -

Trästad Sverige har utsett Lorents Burman till årets Gnista 2018

Föreningen Trästad Sverige vill uppmärksamma insatser som lett till framgångar och synlighet för svenskt träbyggande genom att dela ut utmärkelsen årets Gnista till någon som gjort skillnad för träbyggandet i Sverige. Årets Gnista 2018 tilldelades därför Lorents Burman, och delades ut i Skövde igår.

-Jag är oerhört glad över priset, och jag ser det som ett kvitto för alla engagerade som genom åren bidragit till ett ökat byggande i trä, som är det enda förnyelsebara materialet, säger Lorents Burman, ordförande i kommunstyrelsen i Skellefteå kommun. Det är alltifrån kommuner, akademin, tillverkare, byggföretag, arkitekter och alla andra som har möjliggjort detta. Därför är trä idag en naturlig del av byggprocesserna, säger Lorents Burman.

Motivering:

Lorents Burman har under många år arbetat för ett ökat träbyggande, både i sin egen hemstad Skellefteå och i Sverige i stort. Han engagerade sig i det nationella projektet Trästad 2012 och var där tydlig och drivande i arbetet med att visa träbyggandets fördelar. Lorents Burman var också en stark kraft för att Skellefteå kommun skulle arbeta med och anta en egen träbyggnadsstrategi.

Under Lorents Burmans ledning som kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå har flera viktiga beslut tagits, till klimatets och träbyggandets fördel. Man har många studiebesök i kommunen för att se på broar, p-hus och flervåningshus. Moröbacke-skola är ett färskt exempel på en byggnad som drar många gäster till kommunen. Det som kommer att sätta Skellefteå än mer på kartan är det beslutade kulturhuset, som kommer att byggas i trä och som blir Nordens högsta massivhus.

Fakta:

Årets Gnista är en utmärkelse som delas ut till någon som gjort skillnad för träbyggandet i Sverige. Genom utmärkelsen vill föreningen Trästad Sverige uppmärksamma insatser som lett till framgångar och synlighet för svenskt träbyggande. Dessa kan vara av vitt skild karaktär. Utmärkelsen kan gå till en enskild individ, en organisation eller ett företag. Jury är styrelsen i Trästad Sverige.

http://www.trastad.se/nominera-till-trastadens-gnista-2018/

Mer information:

Lorents Burman

Ordförande i kommunstyrelsen

Skellefteå kommun

07-243 07 00

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden