Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Svar på Socialstyrelsens tillsyn vid Norrskenet HVB för ensamkommande flyktingbarn

Socialstyrelsen genomförde en oanmäld inspektion vid Norrskenet HVB den 26 juli 2010. Socialstyrelsen bedömde att verksamheten uppfyller kraven utifrån gällande lagstiftning sånär som på två punkter: Socialstyrelsen ansåg dels att det var brister vid kontroll av personalens belastnings- och misstankeregister dels kunskapsbrist hos personal om vilka rutiner som gäller om ungdomar avviker.

De åtgärder som vidtagits är följande:

• Rutinen vid inskolning/anställning av ny personal har förtydligats. Förtydligandet innebär att innan personal inskolas eller anställs ska de ta med en kopia på utdrag ur polisens belastnings- och misstankeregister till ansvarig chef.

• Personalen har informerats om vilka rutiner som gäller när ungdomar avviker. Eftersom verksamheten har många rutiner och checklistor för olika händelser är personalen också uppdaterad om var rutinerna finns samlade och hur dessa hittas. All nyanställd personal får även denna information vid inskolningen. Genomgång av rutiner och var de finns tillgängliga kommer att vara en regelbundet återkommande punkt vid personalträffar.

För mer information, kontakta
Kenneth Fahlesson(S), socialnämndens vice ordförande, 070-346 05 03
Anette Lindgren (M), ledamot socialnämnden, 070-659 10 85
Lotta Svärd, socialchef, socialkontoret, 076-133 56 50

Helena Delborn, informatör socialkontoret, 070-374 77 04

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden