Gå direkt till innehåll
Statlig myndighet etableras i Skellefteå

Pressmeddelande -

Statlig myndighet etableras i Skellefteå

Under civilminister Ardalan Shekarabis besök i Skellefteå idag annonserade han att regeringen etablerar en statlig myndighet i Skellefteå - myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, MFoF.

– Etableringen är en tydlig signal på att vi nått fram i våra ambitioner att synliggöra hur Skellefteå kan hjälpa till i det nationella arbetet. Vi har haft och har en nära och konstruktiv dialog med civilministern och regeringen, berättar Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå kommun.

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd arbetar för att barn ska få en trygg uppväxt och bra relationer till sina föräldrar. MFoF är en kunskapsmyndighet för föräldraskapsstöd, familjerådgivning och socialnämndernas familjerättsliga ärenden. Myndigheten arbetar också för att adoptioner till Sverige ska ske på ett lagligt och etiskt godtagbart sätt.

– Den här etableringen visar på handlingskraft och är ett bevis på att regeringen menar allvar med sina ambitioner om att omlokalisera statliga verksamheter. Från Skellefteås sida har vi valt att se omlokaliseringsfrågan av statliga jobb som en del av regeringens generella avsiktsförklaring för hur vi i Sverige skall kunna möta medborgarnas behov av service samtidigt som vi förbättrar förutsättningarna för att kunna bo och leva i hela landet, säger Maria Marklund (S), kommunalråd i Skellefteå kommun.

Myndigheten på plats hösten 2018
Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd ska vara etablerad i Skellefteå redan 1 september 2018.

– Detta är en oerhört glädjande och välförtjänt etablering i en kommun med växande ekonomi och stor potential. Vi kommer givetvis att fortsätta att följa utvecklingen och synliggöra på vilket sätt vi kan bistå regeringen och den nationella nivån i deras ambitioner att omlokalisera myndigheter, försäkrar Lorents Burman.

– Vi ska säkerställa hur den nya myndigheten integreras så att den kompletterar dagens befintliga myndighetsnärvaro och på så sätt kan bidra till att bredda arbetsmarknaden för relaterade kompetensområden, vilket är mycket välkomnande och spännande, säger Maria Marklund.

Geografiska kluster och regional styrka
Enligt Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå, finns all anledning att fortsätta arbeta med att inventera och matcha regionala styrkor med den nationella nivåns framtidsbehov.

– Där har vi som avsikt att lyfta fram områden inom vilka det finns möjlighet att skapa regionala arbetsmarknadseffekter och underlätta myndigheters behov av kompetensförsörjning och en bred arbetsmarknad. På så sätt finns det goda förutsättningar att skapa nya geografiska kluster av myndigheter som kopplar till regionala styrkor, sammanfattar Kristina Sundin Jonsson.

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden