Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Söndag: Fortsatt kokning av vattnet i Skellefteå oavsett vad provsvaren visar

Koka vattnet över helgen oavsett hur de nya provsvaren ser ut. Provsvaren väntas komma in senare under påskhelgen.

- Att hitta smittkällan är en komplex fråga. Det handlar om människors hälsa och vi väljer att följa försiktighetsprincipen oavsett vad de vattenprover som tagits under helgen kommer att visa. Rekommendationen om att koka vattnet kommer därför att kvarstå, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.

Totalt 44 bekräftade fall 
Fram till klockan 08.00 idag har 8100 personer fyllt i webenkäten. 4000 personer har uppgivit att man haft magsjukesymtom sedan den 1 april.

Epidemikurvan som beskriver angiven dag för insjuknande följs dagligen. Väl medvetna om att det finns en eftersläpning från insjuknande till att man fyller i enkäten kan man notera en fortsatt nedgång av antalet insjuknade efter tisdagen 19 april. För varje dag som trenden håller i sig talar detta för att rådet om att koka vattnet har effekt.

- Det är fortsatt viktigt att nyinsjuknade fyller i enkäten på www.skelleftea.se/smitta för att vi ska kunna följa och utvärdera förloppet, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.

Totalt finns nu 44 bekräftade fall av Cryptosporidium i avföringsprov från patienter. Laboratoriet har det senaste dygnet prioriterat analys av prover från inneliggande patienter, fler prover finns kvar att analysera.

Läget inom sjukvården
Senaste dygnet har nio personer med magsjukesymtom sökt akutmottagningen på Skellefteå lasarett, varav fyra blivit inlagda på vårdavdelningar. För närvarande har 24 inlagda patienter och elva ur personalen symtom på magsjuka.

På sjukhuset finns några lediga vårdplatser och läget är under kontroll.

Från sjukvårdsrådgivningen meddelar man att en majoritet av samtalen fortfarande handlar om diarréer.

Nästa pressmeddelande 
Nästa pressmeddelande planeras imorgon annandag påsk cirka klockan 14.00.

Fakta 
Många har svarat på webbenkäten om magsjukan – stort tack!
Har du ännu inte svarat på enkäten så gör det idag. Det gäller även dig som inte varit sjuk. Enkäten hittar du på www.skelleftea.se/smitta. Skellefteå kommuns kundtjänst kan hjälpa till med att fylla i enkäten för er som inte har dator eller behöver annan hjälp med detta.

Har du andra frågor eller funderingar är du välkommen att ringa kundtjänst.
Kundtjänst har öppet 08-20 under påskhelgen.

För lägesuppdateringar kring smittan, se www.skellefta.se/smitta

Kontaktpersoner för media: 
Larsa Ruthström, överläkare, Skellefteå lasarett, 070-588 54 86 Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, Västerbottens läns landsting, 070-969 51 40
Kristina Sundin Jonsson, kommunchef 070-608 89 69 Stefan Johansson, VA-chef 070-224 15 84

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden